We maken gebruik van cookies

Accepteer

Btw-aangifte VvE-zonnepanelen

Zo zit het met de btw-aangifte bij VvE-zonnepanelen. Het pand van jouw installatiebedrijf maakt deel uit van een VvE. Samen willen jullie zonnepanelen aanschaffen of jullie hebben dat al gedaan. Hoe zit het dan met de btw-aangifte? En is het verstandig om deel te nemen aan de kleineondernemersregeling (KOR)? VANTHUL vertelt je er alles over.

 

Btw-vrijstelling voor VvE’s

Op 1 januari 2020 zijn nieuwe regels ingegaan voor VvE’s met zonnepanelen. Sinds die datum kun je er als VvE namelijk voor kiezen om btw-vrijstelling te krijgen. Dat komt omdat de Belastingdienst de regels voor de kleineondernemersregeling (KOR) heeft aangepast. Dat houdt in dat VvE’s nu ook mogen deelnemen aan deze regeling. Lever je stroom terug aan je energieleverancier? Dan hoef je geen btw-aangifte meer te doen. Maar denk wel goed na voor je aan de KOR deelneemt.

Regels voor deelname aan de KOR

De Belastingdienst ziet iedereen die stroom teruglevert aan de energieleverancier als ondernemer. Want die stroom gebruik je niet en daarvoor krijg je een vergoeding. En over het bedrag van de zonnepanelen en de installatie kun je btw terugvragen. Als jouw VvE meedoet aan de KOR, krijg je met deze regels te maken:

  • De VvE hoeft vanaf het jaar na de aanschaf geen btw meer te betalen. Dat wil zeggen: geen btw over de stroom die je teruglevert en ook geen btw over de stroom die je verbruikt.
  • In het jaar van aanschaf betaalt je VvE nog wel btw. Het voordeel daarvan is dat je wel de btw over de aanschaf en installatie van de zonnepanelen kunt terugvragen. Zodra de KOR ingaat, is dat niet meer het geval. De VvE kan dan ook geen btw meer terugvragen over het onderhoud of een uitbreiding van het aantal zonnepanelen.
  • Je moet minimaal 3 jaar aan de KOR meedoen. Je VvE mag de deelname dus niet tussentijds opzeggen.
  • De waarde (of omzet) van de teruggeleverde stroom mag niet meer dan 20.000 euro zijn. Is deze toch hoger dan 20.000 euro? Dan eindigt je deelname. Het maakt in dat geval niet uit of de VvE minder dan 3 jaar gebruik maakt van de KOR.

Wat als je VvE niet deelneemt aan de KOR?

Als je VvE besluit om niet deel te nemen aan de KOR, dan betaal je wel btw aan de energieleverancier. Je draagt dan btw af over de energie die je verbruikt en ook over de energie die je teruglevert. Om die reden moet je elke drie maanden btw-aangifte doen. In die aangifte kun je meestal een forfait gebruiken. Dat is een vooraf vastgesteld bedrag. Het voordeel van niet meedoen aan de KOR is dat je btw kunt terugvragen over het onderhoud en bijvoorbeeld de aanschaf van een tweede set zonnepanelen.

Let op: herzieningsregeling van de btw

Naast de voor- en nadelen van wel of niet deelnemen aan de KOR, is er nog iets waar je VvE rekening mee moet houden. Als je kiest voor de KOR en de btw over de aanschaf en zonnepanelen hebt teruggevraagd, ben je er namelijk nog niet. Door de herzieningsregeling kan het zo zijn dat je een deel van die afgetrokken btw toch weer moet terugbetalen aan de Belastingdienst. Daar komen allerlei regels bij kijken. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over de herzieningsregeling.

Twijfel je over de KOR? Schakel Van ‘t Hul in

Vind je het lastig om in te schatten wat voor jouw VvE verstandig is: wel of niet deelnemen aan de KOR? Of heb je behoefte aan een sparringpartner? Schakel dan de specialisten van VANTHUL in. Wij kijken samen met jou of gebruikmaken van de kleineondernemersregeling in jouw situatie wel of niet voordelig is. Bel of mail ons even om een afspraak te maken. We helpen je graag.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: