Wij hebben onlangs een webinar gegeven waarin we tal van tips geven en we een fiscale scan aanbieden om op deze manier zoveel mogelijk geld te besparen. Je kunt deze Webinar hier geheel vrijblijvend terugkijken.
Sommige zaken kunnen niet wachten tot 2020, maar andere zaken vragen juist om uitstel tot in het nieuwe jaar. In ieder geval zijn er diverse veranderingen die om aandacht vragen. Welke dat zijn?
# factureer voor 1 januari 2020
In 2020 vindt een aanpassing plaats van de kleineondernemersregeling (KOR) in de omzetbelasting. Wie kiest voor toepassing van de nieuwe KOR hoeft geen btw-aangifte te doen. Hij mag geen btw in rekening brengen en dus ook niet op de factuur vermelden. Hij heeft evenmin recht op de teruggaaf van betaalde btw. Om te kunnen kiezen voor de KOR mag de omzet in Nederland in het kalenderjaar maximaal € 20.000 bedragen. De verkoop van onroerende zaken en bedrijfsmiddelen telt niet voor deze omzetbepaling. Als je de facturen voor leveringen begin 2020 nog dit jaar verzendt, valt deze omzet in dit jaar en heb je meer kans om in 2020 onder de drempel te blijven. Als je kiest voor de nieuwe KOR, ben je daar in principe voor minstens drie jaar aan gebonden.
# Vraag btw over 2018 terug
Zit je al lang te wachten op een betaling van een debiteur? Weet dan dat je als crediteur uiterlijk één jaar na het opeisbaar worden van een vordering recht op teruggaaf van btw verkrijgt. Het bedrag van de teruggaaf mag je in mindering brengen op de periodieke btw-aangifte. Je hoeft geen afzonderlijk verzoek in te dienen bij de Belastingdienst. Was vóór 31 december 2018 al duidelijk dat de factuur door jouw debiteur niet zou worden betaald? Dan had je om teruggaaf btw moeten verzoeken over het tijdvak waarin duidelijk werd dat uw debiteur niet zou betalen.
Let op!
Als de debiteur de oninbaar geleken vordering op een later tijdstip alsnog betaalt, moet je de eerder op de aangifte in mindering gebrachte btw opnieuw op aangifte voldoen.
# Pas communicatiemiddelen voor eenmanszaak aan nieuw btw-id aan
De Belastingdienst verstrekt in het najaar van 2019 alle eenmanszaken een nieuw btw-identificatienummer (btw-id), waarin het Burgerservicenummer (BSN) niet is verwerkt. Vanaf 1 januari 2020 moet je dit nieuwe btw-id gebruiken voor jouw zakelijke contacten, zowel binnen als buiten de EU. Pas daarom het factuurpapier, factuursjabloon, internetsite(s), briefpapier, overige digitale sjablonen en andere communicatiemiddelen tijdig aan. En licht jouw belastingadviseur, vaste leveranciers en zakelijke klanten in.
Let op!
Je blijft uw bestaande omzetbelastingnummer gebruiken voor contact met de Belastingdienst.
Benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen? Laat een fiscale quickscan doen nu tijdelijk voor slechts € 500.