Energietransitie in de installatiebranche: dit zijn de gevolgen

Zonnepanelen installeren, warmtepompen aansluiten, elektrische vloerverwarming aanleggen: in de installatiebranche zorgt de energietransitie voor heel wat werk. Maar wat zijn nu precies de gevolgen van de energietransitie voor de installatiebranche? We vertellen je er alles over.

Veranderende rol van de installateur

Allereerst verandert de rol van de installateur. Door de energietransitie komt de installatiebranche namelijk veel meer op de voorgrond te staan. Eerst was het bij de bouw van huizen bijvoorbeeld zo dat er een aannemer en architect was. De installateur was een soort onderaannemer die zorgde voor de cv-ketel. Nu krijgen die drie veel meer een gelijke rol. Het is zelfs zo dat de installateur steeds meer de leiding neemt. Opdrachtgevers willen namelijk in eerste instantie gebouwen die duurzaam zijn. Pas daarna denken ze na over wat voor pand er omheen komt. Daardoor hebben installateurs veel meer de regie.

 

Energietransitie in de installatiebranche zorgt voor verbinding

Als gevolg van die veranderende rol zorgen installateurs daarnaast voor meer verbinding. Als ze bijvoorbeeld huizen aansluiten op het warmte- of elektriciteitsnet, leggen ze contact met allerlei soorten partijen. Denk daarbij aan de netbeheerder, een meetbedrijf en de energieleverancier. Op dat moment zijn installateurs de verbindende schakel tussen al deze partijen. Zo zorgen ze voor een goede samenwerking. Door de energietransitie doet de installatiebranche veel meer van dit soort aansluitingen, waardoor de branche echt een verbindende factor wordt.

 

De installatiebranche wordt complexer

Ook wordt de installatiebranche complexer. Verwarmingstechnieken en installaties worden uiteindelijk volledig elektrisch. En dat is niet het enige. Er komen namelijk steeds meer nieuwe technieken, zoals het Internet of Things dat voor dataverbindingen zorgt. Daardoor krijgen installateurs veel vaker te maken met gecombineerde systemen. Om bij te blijven, moeten ze meebewegen met deze ontwikkelingen. Dat betekent dat kennis van alleen warmte- en elektrotechniek niet genoeg is. Verstand hebben van ICT en data is ook heel belangrijk. De energietransitie maakt de installatiebranche daardoor complexer.

 

Nog meer investeren in goed opgeleid personeel

Steeds meer particulieren en bedrijven stappen over op duurzame huizen en bedrijfspanden, omdat iedereen uiteindelijk van het gas af moet. Het gevolg daarvan is dat er meer werk is en dus meer installateurs nodig zijn. Zo kunnen al die klimaatvriendelijke oplossingen ook echt geïnstalleerd worden. Daarnaast moeten installateurs nog beter opgeleid zijn, zodat ze de hierboven genoemde ontwikkelingen kunnen bijbenen. Dat terwijl er nu al een tekort aan vakpersoneel is. Dat betekent dat installatiebedrijven nog meer moeten investeren in goede werknemers. De energietransitie levert de installatiebranche dus niet alleen veel op, maar vraagt ook om meer investeringen.

 

VANTHUL helpt met de gevolgen van energietransitie in de installatiebranche

Vraag je je af waar je het geld vandaan moet halen om bijvoorbeeld te investeren in opleidingen en meer vakpersoneel? Of wil je weten wat de energietransitie in de installatiebranche voor specifieke gevolgen heeft voor jouw bedrijf? Meer weten over de ontwikkelingen in de installatiebranche? Lees hier meer. Schakel dan de specialisten van VANTHUL in. Door onze jarenlange ervaring voorzien we je van deskundig advies. Samen met jou kijken we naar alle mogelijkheden. Een afspraak is zo gemaakt.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: