Hoe vind je goed personeel?

Als ondernemer in de installatiebranche is het je vast niet ontgaan: de werkgelegenheid is groot en het aantal vacatures is dan ook torenhoog. Met de krappe arbeidsmarkt is het steeds moeilijker om vakbekwame medewerkers te vinden. Hoe kun je het beste omgaan met een personeelstekort? En hoe vind je goed personeel? Daar lees je hieronder alles over.

Recordaantal vacatures

Het aantal vacatures heeft inmiddels een recordhoogte bereikt: er zijn er nog nooit eerder zoveel geweest. Het werk en daarmee de omzet neemt alleen maar toe. Installatiebedrijven hebben nu gemiddeld voor 7,6 maanden aan orders in hun portefeuille. De verwachting is dat dit nog verder stijgt. In combinatie met de lage werkloosheid zorgt dit ervoor dat vakmensen vinden een grote uitdaging is. Hoe vind je goed personeel?

 

Tips om toch te blijven groeien

Op dit moment is er niet alleen een tekort aan de hoeveelheid personeelsleden (kwantiteit), maar ook aan goed opgeleid personeel (kwaliteit). Hoe zorg je dat deze tekorten geen invloed krijgen op de groei van je bedrijf? Dit is een aantal tips:

  • Optimaliseer je werkprocessen. Zorg er op slimme manieren voor dat je medewerkers sneller en efficiënter kunnen werken. Zo verzetten ze meer werk in minder tijd, wat je bedrijf ten goede komt.
  • Leid je medewerkers op. Het is belangrijk dat je de juiste opleiding kiest. Breng daarom eerst in kaart welke vaardigheden je werknemers al hebben. Op die manier stem je de opleiding goed af op wat ze nog kunnen leren.
  • Zorg dat je medewerkers allround inzetbaar zijn. Dan kun je ze inzetten voor allerlei soorten klussen. Zo haal je het maximale uit je bestaande personeel.

 

Zo vind je vakbekwaam personeel

Zelfs als je je bedrijfsprocessen optimaliseert en je werknemers goed opleidt, kun je last blijven houden van een personeelstekort. Wat is nu de beste manier om hiermee om te gaan? Oftewel: hoe vind je goed personeel?

  • Zorg dat je vacatures opvallen. Alleen een korte functieomschrijving en wat gewenste kenmerken van je nieuwe werknemer zijn niet genoeg. Laat zien wie je als werkgever bent met een leuke, frisse tekst en een foto van je team. Dat geeft een goede indruk van de werksfeer.
  • Zet zzp’ers in. Er zijn veel installateurs voor zichzelf begonnen. Zij kunnen vaak wel wat extra klussen gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat een zzp’er minder kosten met zich meebrengt dan een medewerker. Dat maakt het aantrekkelijk om ze in te zetten voor installatieprojecten.
  • Stel een flexibele schil samen met tijdelijke werknemers. Die kun je snel en op afroep inzetten als het werk echt even te veel wordt. Als het tijdelijk wat minder druk is, dan zet je ze gewoon even niet in. Zo heb je altijd de zekerheid dat het werk op tijd af komt.
  • Word een erkend opleidingsbedrijf. Dit is vooral een oplossing voor de langere termijn. Als je studenten zelf het vak van installateur bijbrengt, dan weet je zeker dat hun technische kennis voldoet aan jouw verwachtingen. Tegelijkertijd kun je laten zien hoe leuk het is om voor jouw bedrijf te werken. Daardoor blijven jongeren na hun studie sneller hangen. Het is in eerste instantie wel een investering om ze goed op te leiden. Maar daar krijg je op de lange termijn wel goede en betrokken medewerkers voor terug.

En wanneer je dan goed personeel gevonden hebt, ontkom je niet aan de volgende vraag: Hoe behoud je goed personeel? Lees hier onze tips.

 

Advies nodig? VANTHUL helpt

Wil je advies over hoe je in jouw installatiebedrijf het beste kunt omgaan met het tekort aan personeel? En wil je weten wat je financiële mogelijkheden hierbij zijn? De adviseurs van VANTHUL staan graag voor je klaar. Met onze jarenlange ervaring in de installatiebranche voorzien we je van deskundig advies. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.

 

 

Gerelateerde Artikelen

Share: