We maken gebruik van cookies

Accepteer

Zo maak je je diensten brexitproof

Zo maak je je diensten brexitproof

In januari stemden het Europese en het Britse parlement in met het brexit-akkoord. Vervolgens trad het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 officieel uit de Europese Unie. Lever je diensten aan Engeland? Dan is het tijd om je diensten brexitproof te maken. Zo doe je dat.

Overgangsfase

Op dit moment is er een overgangsfase. Die duurt tot en met 31 december 2020. In die tijd kun je je installatiebedrijf voorbereiden op de brexit. Vanaf 1 januari 2021 gaan de nieuwe regels in. Over die nieuwe regels zijn het Verenigd Koninkrijk en de EU op dit moment aan het onderhandelen. Het is dus nog niet duidelijk wat deze precies inhouden. Gedurende het jaar wordt steeds meer bekend over de nieuwe relatie tussen het VK en de EU.

Dit verandert er als je Engelse klanten hebt

In de Europese Unie gelden speciale regels over de plaats van dienst. Nu Engeland geen deel meer uitmaakt van het btw-gebied van de EU, verandert dat. De EU-regels zijn namelijk niet langer van toepassing op het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat de btw-heffing over je diensten in Engeland gaat veranderen. De precieze invulling van de nieuwe btw-regels is nog niet bekend. Waar je wel vanuit kunt gaan, is dat facturen wijzigen.

Dit verandert er als je Engelse diensten afneemt

Neem je zelf diensten af uit het Verenigd Koninkrijk? Dan zijn er vooral veranderingen op het gebied van de belastingaangifte. Nu vul je die Engelse diensten waarschijnlijk in bij rubriek 4b van de aangifte. Na de overgangsfase komen deze niet meer van ondernemers uit een EU-land. Daardoor moet je die diensten vanaf dan waarschijnlijk bij rubriek 4a invullen. Al is ook hier nog geen volledige zekerheid over.

Tips om je diensten brexitproof te maken

Omdat nog niet helemaal duidelijk is wat de precieze gevolgen van de brexit zijn voor je bedrijf, is het op dit moment nog lastig om je voor te bereiden. Toch is er wel een aantal dingen die je kunt doen. Dit zijn enkele tips om je diensten alvast brexitproof te maken:

  • Breng in kaart wat de mogelijke gevolgen van de brexit zijn voor jouw bedrijfsvoering
  • Ga in gesprek met je Engelse klanten om deze gevolgen zoveel mogelijk te beperken of verzachten
  • Maak duidelijke afspraken over (leverings)verplichtingen en of je die nog wel kunt nakomen. Leg deze afspraken vast als aanvulling op bestaande contracten of in nieuwe contracten
  • Beslis of je de kosten van de veranderingen zelf betaalt of doorberekent aan klanten
  • Let extra op langetermijncontracten die na de overgangsfase doorlopen. Maak ook hier duidelijke afspraken over
  • Bewaar alle correspondentie over nieuwe of gewijzigde afspraken. Als er toch een geschilprocedure komt, kun je bewijzen dat je je goed hebt opgesteld tegenover je Engelse klant

VANTHUL helpt bij je brexitvragen

Niet alleen als het gaat om contracten, maar ook voor je administratie heeft de brexit gevolgen. Vind je het lastig om je voor te bereiden op bijvoorbeeld de btw-verandering of wijzigingen van je facturen? Of wil je weten wat op financieel gebied de beste keuzes voor jouw onderneming zijn? Onze specialisten helpen je graag. Samen met jou kijken we wat je precieze relatie is met Engeland en hoe je de (financiële) gevolgen het beste kunt beperken. Bel of mail ons gerust voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: