We maken gebruik van cookies

Accepteer

Verwerk privégebruik in de laatste btw-aangifte

Maak jij privé gebruik van zaken van de onderneming? Dan moet je btw afdragen over het privégebruik hier van. Dit privégebruik moet je aangeven in de laatste btw-aangifte van het jaar.

Eindejaarstip: Verwerk privégebruik in de laatste btw-aangifte

Maak jij privé gebruik van zaken van de onderneming? Dan moet je btw afdragen over het privégebruik hier van. Dit privégebruik moet je aangeven in de laatste btw-aangifte van het jaar. Enkele veelvoorkomende posten waar je aan moet denken:

  • Privégebruik van een bedrijfswoning;
  • Privégebruik auto van de zaak
  • Gas, water en elektra;
  • Telefoonkosten;

Privégebruik van de auto

Je kunt de btw aftrekken op de aanschaf, onderhoud en gebruik van een zakelijke auto. Dan moet je de auto uiteraard wel gebruiken voor btw-belaste activiteiten. Dus bij privégebruik moet er rekening worden gehouden met de btw daarover. Voor het privégebruik van de auto kun je uitgaan (als uit de administratie niet blijkt dat het werkelijke privégebruik lager is) van 2,7% van de catalogusprijs van de auto, inclusief btw. Woon-werkverkeer wordt gezien als privégebruik.

Vanaf het vijfde jaar na het jaar waarin je de auto bent gaan gebruiken, mag je uitgaan van 1,5%. Datzelfde geldt voor auto’s die zijn aangeschaft zonder dat daarbij btw-aftrek heeft plaatsgevonden (marge-auto’s).

Woon-werkkilometers

Er zijn situaties denkbaar waarin een correctie op grond van het werkelijk gebruik lager is dan de genoemde fortaits van 2,7% of 1,5% van de catalogusprijs inclusief btw. Daarbij valt te denken aan de afwezigheid van woon-werkkilometers, zoals bijvoorbeeld bij ambulante werknemers. Denk je dat dat ook bij jullie het geval is, zorg er dan voor dat je dat ook weet te onderbouwen met de (kilometer)administratie.

 

Dat veel ondernemers niet thuis zijn in fiscale aangelegenheden, begrijpen we heel goed. Toch valt er juist op dat gebied vaak meer te winnen dan u denkt. Onze fiscale adviseurs maken de zaken overzichtelijk en laten zien waar kansen liggen om (soms aanzienlijk) te besparen. Benut de mogelijkheden en bespaar met fiscaal advies van VANTHUL adviseurs – fiscalisten – accountants. Lees hier wat wij kunnen betekenen voor de onderneming.

 

Bron: RB-special eindejaarstips 2018

 

Gerelateerde Artikelen

Share: