Grote flexibele schil door krapte
De afgelopen jaren ging het juist steeds beter met installatiebedrijven. Er ontstond zelfs een groot personeelstekort door de krapte op de arbeidsmarkt. Bedrijven probeerden dat tekort op allerlei manieren op te lossen, onder andere door te werken met een flexibele schil. Als er te veel werk was, zetten ze het flexibele personeel in. Zo is dit steeds meer een natuurlijk onderdeel van de installatiebranche geworden. Hier bestaat een flexibele schil uit:
- Zzp’ers
- Uitzendkrachten
- Gedetacheerden
- Payrollers
- Mensen met een tijdelijk contract
Nu hard getroffen
Maar inmiddels drogen opdrachten op en kunnen installateurs een deel van hun werk (tijdelijk) niet uitvoeren. Dat heeft meteen gevolgen voor zzp’ers in de flexibele schil. Een Quick Scan van Techniek Nederland laat namelijk zien dat ongeveer 40% van de installatiebedrijven hun flexibele schil aan het afbouwen is. Dat betekent dat de coronacrisis dit deel van de branche het hardst raakt. En dat is niet de eerste keer: ook tijdens de financiële crisis in 2008 voelde het flexibele personeel als eerste de negatieve gevolgen.
Omvang van de flexibele schil
In de installatiebranche hebben ongeveer 3 op de 4 mensen een vast contract. Ter illustratie: in de hele economie is dat 3 op de 5. De andere 23% van de branche vormt de flexibele schil. Dit is de onderlinge verdeling daarvan:
- 11% is zzp’er
- 8% is werknemer met een tijdelijk contract
- 4% is uitzend- of oproepkracht
Maar dat betekent niet dat bijna de helft van de flexibele schil zzp’er is. Een deel werkt namelijk alleen voor particulieren. Zij vormen eenpersoonsbedrijven. Een ander deel werkt niet voor installatiebedrijven, maar voor ondernemingen buiten de branche. Hoeveel dat er precies zijn, is niet exact bekend.
Lichtpuntje voor zzp’ers
Gelukkig is er niet alleen maar slecht nieuws voor zzp’ers in de installatiebranche. Want als zzp’er heb je altijd meerdere opdrachtgevers. Je bent dus niet afhankelijk van de klussen van één bedrijf. Als je opdrachten bij de ene onderneming wegvallen, is het goed mogelijk dat je bij de andere juist vaker aan de slag kunt. Op die manier kun je toch het hoofd boven water houden in deze lastige tijd.
Advies nodig? VANTHUL staat voor je klaar
Ben je zzp’er en ben je benieuwd hoe je er nu eigenlijk financieel voorstaat? Of heb je behoefte aan advies over strategische keuzes om toch genoeg te blijven verdienen? Klop dan aan bij onze specialisten. Dankzij onze expertise weten we precies hoe je het beste met bepaalde situaties om kunt gaan. Wil je meer weten? Bel of mail ons dan even. We helpen je graag.