Hoe ga ik mijn hoge ziekteverzuim aanpakken

Het gemiddeld ziekteverzuim percentage voor de installatiebranche schommelt rond de 4%. Het gemiddelde van alle bedrijfstakken in Nederland is ongeveer gelijk. Gemiddelden zeggen alleen niet alles. Soms komen wij installateurs tegen die veel hogere verzuimcijfers hebben. Andersom is ook het geval. Hoe komt dat? En wat kun je er aan doen? Dat lees je hieronder.

Kosten zieke werknemer

Allereerst wat feiten. Een zieke werknemer kost je bedrijf ongeveer 400 euro per dag [1]. Dat is niet alleen het doorbetalen van het salaris van je zieke werknemer, maar ook de kosten voor vervanging, de arbodienst en de verzuimbegeleiding. Daarnaast moet je ook je uren rekenen die je als ondernemer steekt in het verzuim.

Je kunt voor je eigen bedrijf berekenen wat het je kost via deze handige tool.

 

Verzuimbeleid

Nu je weet wat het je kost, is het goed om na te denken hoe je deze kosten kan verminderen. Natuurlijk is iedereen wel een keer één of meerdere dagen ziek. Maar heb je ook in beeld hoe het bij jou in het bedrijf zit?

Een goed ziekteverzuim beleid bestaat uit drie onderdelen

  1. Preventie
  2. Verzuimbegeleiding
  3. Re-integratie

 

Dit artikel gaat met name over het belangrijkste gedeelte, hoe voorkom je ziekteverzuim? Verzuimbegeleiding en re-integratie zullen we een andere keer behandelen. Het spreekwoord zegt het al. Voorkomen is beter dan genezen. En bespaart je een hoop kosten. Heb je verzuimcijfers beschikbaar?

Onderzoek dan eens wat je gemiddelde verzuimpercentage is en hoe vaak iemand zich ziek meldt (de meldingsfrequentie). Voor grote(re) bedrijven is het handig dit per afdeling te beoordelen. Voor kleinere bedrijven kun je dit het beste per medewerker doen. In Nederland ligt de meldingsfrequentie op 1,1. Iedere medewerker meldt zich in Nederland dus gemiddeld 1,1 keer per jaar ziek.

Het schema hieronder kan je helpen. Het middelste deel ervan is het gemiddelde verzuimpercentage in Nederland. Dat is 4%. Het onderste deel is de gemiddelde meldingsfrequentie van 1,1. Het schema bestaat uit vier vlakken. Door elke afdeling/medewerker een plek in het schema te geven zie je waar de uitdagingen liggen. Ieder vlak heeft ook weer haar eigen aanpak. Na die plaatsing kun je vervolgens per medewerker gaan beoordelen wat de acties zijn.

 


 

Wat is de uitslag en wat betekend dit voor de organisatie:

Veel medewerkers in A: Medisch ziekteverzuim

Als je veel medewerkers in A hebt staan, heb je een hoog verzuimpercentage met een laag aantal meldingen. Je hebt dan waarschijnlijk veel langdurig zieken. Soms kan je daar niets aan doen omdat je medewerker chronisch ziek is.

Maar het kan ook betekenen:

  • Dat je zware arbeidsomstandigheden hebt
  • Preventie onvoldoende is
  • Er geen voldoende verzuimbegeleiding is

 

Veel medewerkers in B: Verzuim managen

Als je veel medewerkers in B hebt staan heb je een hoog verzuimpercentage en melden je mensen zich vaak ziek. Hier is de beste strategie om aan de slag te gaan met je medewerkers. Ga in gesprek met ze en vraag ze waarom ze zich zo vaak ziek melden. Probeer te achterhalen wat er aan de hand is.

 

Veel medewerkers in C: Gezond(!)

Gefeliciteerd! Je hebt een laag ziekteverzuim en ook een lage meldingsfrequentie. Probeer dat wel zo te houden.

 

Veel medewerkers in D: Cultuur

Je hebt een laag verzuimpercentage maar je mensen melden zich wel vaak ziek. Je kunt dan denken aan de typische maandag morgen ziekmelding.

Vraag je het volgende af:

  • Is er een slechte werksfeer?
  • Is er hiervoor veel uren gewerkt en is je medewerker een korte tijd overbelast geweest?
  • Ben je wel actief genoeg bij ziekmeldingen?

 

Conclusie

Het analyseren van je ziekteverzuim kan je veel inzicht geven én geld opleveren. Het loont dus de moeite omdat eens te doen. Heb je vragen hierover? Neem contact op met onze adviseurs. Wij helpen je graag. Lees ook “Hoe behoud ik mijn medewerkers?

 

 

[1] https://www.mkbservicedesk.nl/10218/zieke-werknemer-kost-200-tot-400-euro.htm
Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: