We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe behoud ik mijn medewerkers?

In deze blog geven we je een voorbeeld uit de praktijk over hoe je medewerkers kunt behouden.

Hoe behoud ik medewerkers?

Vorig jaar, kort na de vakantie, sprak ik Peter, eigenaar van een installatiebedrijf. Hij vertelde mij bang te zijn voor het vertrek van teamleden. In de vakantieperiode horen zijn mensen van andere gasten op de camping over veel betere omstandigheden bij collega installateurs en op die manier wordt er getrokken aan zijn team. Het gras bij de buren lijkt altijd wat groener. Al eerder had Peter in een telefoongesprek over verloop van medewerkers gesproken.

Hoe behoud ik medewerkers? Waardoor staan zijn medewerkers open voor een nieuwe baan? En hoe komt dat? Vroeg ik aan Peter. Daarop had hij niet meteen een antwoord. De salarissen waren markt conform. Iedere vrijdagmiddag drinkt het team samen een biertje en dan is het altijd best gezellig. In hoeverre maak je onderscheid in monteurs die ongeveer dezelfde beloning genieten, maar zo verschillende prestaties leveren. In hoeverre betrek je je team bij de toekomst van onderneming vroeg ik hem. Dat doe ik nooit zei hij pertinent. Uit onderzoek is echter gebleken dat een medewerker die zich betrokken voelt, bij de plannen van de onderneming veel beter is gemotiveerd. Natuurlijk speelt de relatie met een leidinggevende een groter rol. Houdt Peter geregeld gesprekken met zijn team? En zijn die gesprekken vastgelegd?

Peter moest bekennen dat dit soort gesprekken nooit worden gehouden. Hij vroeg mij hem te helpen bij het opzetten van stramien. De bedoeling van de gesprekken is dat die meer coachend zijn dan dirigerend met als doel het behouden van medewerkers. De gesprekken met zijn team hebben hem veel informatie opgeleverd en naar aanleiding daarvan hebben we samen met de vaste kern van medewerkers in kaart gebracht wat de waarden zijn die hen allen bindt. Op die manier voelde het team zich meer betrokken bij het wel en wee van de onderneming van Peter.

Lees ook; Hoe vind ik goed personeel? en Hoe houd ik goed personeel?

Gerelateerde Artikelen

Share: