Bedrijfsoverdracht: maak tijdig de juiste keuzes

Als ondernemer bent u voortdurend gefocust op de groei van uw bedrijf. Logisch dat u zich dan nog geen zorgen maakt over de overdracht van uw bedrijf. Toch is het verstandig om hier eens over na te denken. Als u straks wilt genieten van een onbezorgd ondernemerspensioen, is het zaak om de kwestie van bedrijfsoverdracht niet te ver voor u uit te schuiven; de financiële gevolgen daarvan kunnen flink tegenvallen.

Wacht niet te lang met het maken van een plan

Zodra potentiële kopers doorkrijgen dat u haast hebt met de overdracht van uw bedrijf omdat niet tijdig voorbereidingen heeft getroffen, kan dit een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs. En een lagere opbrengst is rechtstreeks van invloed op de manier waarop u van uw oude dag kunt genieten.

Drie fasen

Er zijn altijd drie fasen in een bedrijfsoverdracht: de periode voor, tijdens en na de overdracht. Een voorbereidingstermijn van vijf tot tien jaar is gebruikelijk om het meest gunstigste juridische en fiscale scenario te bepalen. Van ’t Hul adviseurs – fiscalisten –accountants heeft veel deskundigheid op dit gebied in huis en kan u helpen tijdig het voor u meest geschikte scenario te kiezen.

Uw bedrijf verkoopgeschikt maken

De eerste stap in een bedrijfsoverdracht is het geschikt maken van uw bedrijf voor de verkoop. Mocht zich onverwacht al een koper aandienen, dan bent u er klaar voor. Dat houdt ook in dat het bedrijf enkele jaren eerder moet worden geherstructureerd, zodat u optimaal gebruik kunt maken van diverse fiscale regelingen. Ook wanneer uw medewerkers het bedrijf zouden willen overnemen, hebt u daar de basis al voor gelegd.

Wat voor overdracht kiest u?

Sommige ondernemers verkopen hun hele bedrijf, anderen alleen de activa en passiva. Wilt u de onderneming direct na de verkoop verlaten, of draagt u het bedrijf over via een zogeheten earn-out? Misschien kiest u voor een verkoop in termijnen, bouwt u uw werkzaamheden gedurende een aantal maanden of jaren af, of blijft u stille vennoot.

Fiscaal interessant

Veel ondernemers zien hun bedrijf graag overgedragen aan hun kinderen, of aan iemand die zij vertrouwen. In dergelijke situaties kan het fiscaal interessant zijn uw bedrijf als schenking of erfenis over te dragen. Over de eerste miljoen euro van de waarde van het bedrijf hoeft dan geen belasting te worden betaald, voor het meerdere is een ook een deel vrijgesteld.
Aan zo’n fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht kleven wel voorwaarden, zo moeten de opvolgers bijvoorbeeld het bedrijf minstens vijf jaar voortzetten als niet alsnog met successierechten te worden aangeslagen. Daarnaast moeten ze minimaal drie jaar in dienst van het bedrijf zijn, om te voorkomen dat de fiscus hen aanslaat voor aanmerkelijk belang. U ziet al waarom het zaak is om tijdig de juiste keuzes te maken.

Plan uw tweede leven!

De verkoop van uw bedrijf moet uiteraard uw ondernemerspensioen veiligstellen, maar bij de financiële planning van uw tweede leven spelen ook andere inkomstenstromen en vermogensonderdelen een rol, ook wanneer u uw kinderen ‘een duwtje in de rug’ wilt geven bij het overnemen van de onderneming. Als gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatsen de adviseurs van Van ’t Hul zich in uw situatie en helpen u om de keuzes te maken die een financieel gezond tweede leven mogelijk maken.

Uw focus ligt op de groei van uw bedrijf. Die groei kan ook worden gerealiseerd door het overnemen van een ander bedrijf. Klik en kijk eens op Fiscaal advies, Bescherming, Bedrijfsoverdracht of neem contact met ons op voor een verhelderend gesprek.

Groeien door middel van een bedrijfsovername? Wat komt er allemaal op je af? En hoe krijg je synergie? Wij staan voor u klaar met advies en hulp. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek op een van onze kantoren in Wilnis, Woerden of Amsterdam.

Benieuwd naar de ervaringen van klanten die wij adviseerden?

Bekijk onze referenties