We maken gebruik van cookies

Accepteer

Bedrijfsoverdracht: maak tijdig de juiste keuzes

Als ondernemer ben je voortdurend gefocust op de groei van jouw elektrotechnische installatiebedrijf. Logisch dat jij je dan nog geen zorgen maakt over de overdracht van je bedrijf. Toch is het verstandig om hier eens over na te denken. Als je straks wilt genieten van een onbezorgd ondernemerspensioen, is het zaak om de kwestie van bedrijfsoverdracht niet te ver voor je uit te schuiven; de financiële gevolgen daarvan kunnen flink tegenvallen.

Wacht niet te lang met het maken van een plan

Zodra potentiële kopers doorkrijgen dat je haast hebt met de overdracht van je installatiebedrijf omdat je niet tijdig voorbereidingen hebt getroffen, kan dit een negatieve invloed hebben op de verkoopprijs. En een lagere opbrengst is rechtstreeks van invloed op de manier waarop je van jouw oude dag kunt genieten.

Drie fasen

Er zijn altijd drie fasen in een bedrijfsoverdracht: de periode voor, tijdens en na de overdracht. Een voorbereidingstermijn van vijf tot tien jaar is gebruikelijk om het meest gunstigste juridische en fiscale scenario te bepalen. VANTHUL adviseurs – fiscalisten –accountants heeft veel deskundigheid op dit gebied in huis en kan je helpen tijdig het voor jou meest geschikte scenario te kiezen.

Je installatiebedrijf verkoopgeschikt maken

De eerste stap in een bedrijfsoverdracht is het geschikt maken van je elektro bedrijf voor de verkoop. Mocht zich onverwacht al een koper aandienen, dan ben je er klaar voor. Dat houdt ook in dat het bedrijf enkele jaren eerder moet worden geherstructureerd, zodat je optimaal gebruik kunt maken van diverse fiscale regelingen. Ook wanneer je medewerkers het bedrijf zouden willen overnemen, heb je daar de basis al voor gelegd.

Wat voor overdracht kies je?

Sommige ondernemers verkopen hun hele bedrijf, anderen alleen de activa en passiva. Wil je de onderneming direct na de verkoop verlaten, of draag je het bedrijf over via een zogeheten earn-out? Misschien kies je voor een verkoop in termijnen, bouw jij je werkzaamheden gedurende een aantal maanden of jaren af, of blijf je stille vennoot.

Fiscaal interessant

Veel ondernemers zien hun installatiebedrijf graag overgedragen aan hun kinderen, of aan iemand die zij vertrouwen. In dergelijke situaties kan het fiscaal interessant zijn je bedrijf als schenking of erfenis over te dragen. Over de eerste miljoen euro van de waarde van het bedrijf hoeft dan geen belasting te worden betaald, voor het meerdere is een ook een deel vrijgesteld.
Aan zo’n fiscaalvriendelijke bedrijfsoverdracht kleven wel voorwaarden, zo moeten de opvolgers bijvoorbeeld het bedrijf minstens vijf jaar voortzetten als niet alsnog met successierechten te worden aangeslagen. Daarnaast moeten ze minimaal drie jaar in dienst van het bedrijf zijn, om te voorkomen dat de fiscus hen aanslaat voor aanmerkelijk belang. Je ziet al waarom het zaak is om tijdig de juiste keuzes te maken.

Plan je tweede leven!

De verkoop van je bedrijf moet uiteraard jouw ondernemerspensioen veiligstellen, maar bij de financiële planning van je tweede leven spelen ook andere inkomstenstromen en vermogensonderdelen een rol, ook wanneer jij je kinderen ‘een duwtje in de rug’ wilt geven bij het overnemen van de onderneming. Als gecertificeerd financieel planner met het FFP-keurmerk verplaatsen de adviseurs van VANTHUL zich in je situatie en helpen je om de keuzes te maken die een financieel gezond tweede leven mogelijk maken.

Jouw focus ligt op de groei van je bedrijf. Die groei kan ook worden gerealiseerd door het overnemen van een ander bedrijf. Klik en kijk eens op Fiscaal advies, Bescherming, Bedrijfsoverdracht of neem contact met ons op voor een verhelderend gesprek.

Groeien door middel van een bedrijfsovername? Wat komt er allemaal op je af? En hoe krijg je synergie? Wij staan voor je klaar met advies en hulp. Neem vrijblijvend contact met ons op voor een gesprek op een van onze kantoren in Wilnis, Woerden of Amsterdam.

Benieuwd naar de ervaringen van klanten die wij adviseerden?

Bekijk onze referenties