We maken gebruik van cookies

Accepteer

Banen in ouderhoud verdwijnen

Zo ga je om met verdwijnende banen in het onderhoud

Nieuwe installaties zijn van steeds betere kwaliteit en bestaan uit steeds minder onderdelen. Het gevolg daarvan is dat er minder onderhoud nodig is en banen in het onderhoud dus verdwijnen. Met deze tips zorg je op een slimme manier dat je deze mensen nog steeds in je bedrijf kunt inzetten en dat ze met plezier voor jou blijven werken.

Voorbeelden van verdwijnend onderhoud

Door de energietransitie schaffen steeds meer mensen een warmtepomp aan. In vergelijking met een cv-ketel heeft deze veel minder onderhoud nodig. Zo worden de onderdelen niet snel vuil en hoeft een onderhoudsmonteur de rest ook maar zelden te reinigen. De compressor en het koudemiddelcircuit, die de kern van een warmtepomp vormen, vereisen zelfs geen tot nauwelijks onderhoud. Hetzelfde geldt voor zonnepanelen. Deze vragen alleen af en toe om een schoonmaakbeurt, die de eigenaar ervan zelf ook kan uitvoeren. Het meeste vuil spoelt namelijk al weg door regen of sneeuw. Bovendien komen er steeds meer slimme technieken, waardoor een installatie zelf signaleert wanneer onderhoud nodig is.

Personeel anders inzetten

Als gevolg van die ontwikkelingen verdwijnen er steeds meer banen in het onderhoud. Maar dat hoeft zeker geen negatieve invloed te hebben op je installatiebedrijf. Tegelijkertijd komen er namelijk steeds meer banen bij door diezelfde energietransitie. Omdat veel particulieren en bedrijven overstappen op klimaatvriendelijke installaties, zoals warmtepompen en zonnepanelen, zijn juist meer installateurs nodig. Op dit moment is er een groot tekort aan deze vakmensen, waardoor veel ondernemingen moeite hebben om vacatures te vervullen. Het beste wat je kunt doen, is dan ook je overbodige onderhoudsmonteurs anders inzetten, bijvoorbeeld door ze om te scholen.

Tips om je personeel te behouden

Het is niet verstandig om je onderhoudsmonteurs klakkeloos naar een opleiding te sturen. Je kunt beter eerst in kaart brengen welke vaardigheden ze al hebben en welke ze nog missen om hun nieuwe functie te vervullen. Op die manier kies je de juiste opleiding. Maar als die opleiding eenmaal is afgerond, hoe behoud je je personeel dan? Met deze tips:

  • Neem je werknemers serieus. Ga regelmatig met ze in gesprek en vraag wat ze goed en minder goed vinden gaan. Doe vervolgens ook echt iets met hun feedback. Zo laat je zien dat ze deel uitmaken van het bedrijf, wat voor een wij-gevoel zorgt.
  • Plan regelmatig functioneringsgesprekken in. Niet alleen om feedback te geven op hun functioneren, maar vooral ook door in te gaan op ontwikkelingsmogelijkheden. Wat willen je werknemers leren en waarin kunnen ze nog groeien? Bied ze de mogelijkheid om zichzelf te verbeteren.
  • Bouw een goede relatie op met je medewerkers. Zorg bijvoorbeeld dat je het grootste deel van de tijd bereikbaar voor ze bent. Geef daarnaast regelmatig complimenten en vier successen bijvoorbeeld met een traktatie of bedrijfsuitje. Wees ook geïnteresseerd in hun persoonlijke leven.
  • Geef je werknemers een goed salaris. Hoewel de sfeer het belangrijkst is, draagt een goede beloning ook zeker bij aan het werkplezier. Kun je geen hoge salarissen betalen? Denk dan eens aan winstdeling of een eindejaarsbonus. Dit motiveert je medewerkers om hun best te blijven doen.

Advies nodig? Schakel VANTHUL in

Het is niet alleen belangrijk dat je personeel tevreden is, maar ook dat je bedrijf financieel gezond is. Wil je bijvoorbeeld weten of het verstandig is om je werknemers loonsverhoging te bieden? Of hoe je hen nog efficiënter inzet? De adviseurs van VANTHUL staan voor je klaar. Met behulp van onze inzichten maak je strategische keuzes, die je bedrijf vooruit helpen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: