Voor de investering kun je onder bepaalde voorwaarden aanspraak maken op subsidies voor zonnepanelen. Ook heb je recht op belastingvoordeel door zonnepanelen. En daar stopt het niet, want je hebt uiteindelijk een veel lagere energierekening. Maar hoe zitten de regelingen voor subsidies en belastingvoordeel voor zonnepanelen nu precies in elkaar? Je leest er hieronder alles over.
Subsidies voor zonnepanelen in 2019
Tot en met 2018 was het zo dat je een subsidie kon aanvragen voor de investering in zonnepanelen. Helaas is deze subsidie per 1 januari 2019 opgeheven. Je kunt er dus geen aanspraak meer op maken. Maar geen paniek! Want dat betekent zeker niet dat het nu een dure investering is geworden. De prijs van een zonnepaneel is namelijk in de afgelopen jaren drastisch omlaag gegaan. Dit zijn de redenen daarvoor:
- Er zijn inmiddels veel meer fabrikanten, wat zorgt voor meer concurrentie
- Er is meer keuze
- De markt en de kwaliteit hebben zich ontwikkeld
- Er zijn betere en goedkopere onderdelen
Daarnaast geldt dit alleen voor landelijke subsidies op zonnepanelen. Bij gemeentes kunnen er nog wel subsidiemogelijkheden bestaan. Het gaat dan vooral om financieringsmogelijkheden. Je kunt hierover het beste informatie opvragen bij jouw gemeente.
Belastingvoordeel door zonnepanelen
Je kunt wel nog steeds gebruik maken van belastingvoordeel door zonnepanelen. Als je zonnepanelen voor je eigen bedrijf aanschaft, zijn er zelfs vier vormen van belastingaftrek. Het gaat om de volgende:
- De milieu-investeringsaftrek (MIA). Dit is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen voor ondernemers. Met de MIA kun je tot 36% van het investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het precieze percentage van de belastingaftrek is afhankelijk van de milieueffecten.
- De willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL). Ook dit is een subsidie op milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Met de VAMIL kun je je investering op een willekeurig moment afschrijven. Voor investeringen vanaf 2011 is de willekeurige afschrijving beperkt tot 75%. Als je sneller afschrijft, verminder je je fiscale winst. Daardoor betaal je over dat jaar minder belasting.
- De energie-investeringsaftrek (EIA). Dit belastingvoordeel voor zonnepanelen krijg je niet zomaar als je hebt geïnvesteerd in nieuwe bedrijfsmiddelen. Het Ministerie van Financiën en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat moeten deze namelijk erkend hebben als energie-investeringen. Let wel op, want je kunt voor dezelfde investering niet zowel de MIA als de EIA gebruiken. Je kunt het beste uitzoeken welke regeling in jouw geval het meeste voordeel oplevert.
- De kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je hebt recht op de KIA als je investering ergens tussen de 2301 en 314.673 euro ligt. Tot een bedrag van 56.642 euro mag je 28% van het investeringsbedrag aftrekken. Bij alles daarboven rekent de Belastingdienst een vast aftrekbedrag van 15.863 euro.
SDE+ regeling voor duurzame energie
Naast de verschillende belastingvoordelen is er nog een subsidie op zonnepanelen. Met de zogenoemde SDE+ regeling wil de overheid kostenefficiënte energieopwekking stimuleren.. Deze regeling werkt als een veiling. Dit stimuleert aanvragers om projecten voor een zo laag mogelijke subsidie in te dienen. Daarbij concurreren alle projecten en technologieën met elkaar. Dat zorgt voor innovatie en kostenreductie. Dat is niet alleen goed voor het klimaat, maar ook voor de portemonnee van je installatiebedrijf!
VANTHUL helpt je bij subsidies en belastingvoordelen op zonnepanelen
Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen voor je bedrijf, maar zie je door de bomen het bos niet meer als het gaat om alle mogelijke belastingvoordelen en subsidieregelingen? De specialisten van VANTHUL helpen je graag. We kunnen je precies vertellen waar je recht op hebt en welke regelingen het voordeligst uitpakken. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.