Alles over het bedrijf van je ouders overnemen

Het is zover: nadat je jaren hard gewerkt hebt in het familiebedrijf, mag je de onderneming van je ouders overnemen. Maar wat komt daar allemaal bij kijken? En hoe pak je dit het beste aan? Met deze informatie en tips komen jij en je ouders tot een geslaagde bedrijfsovername.

Maak duidelijke afspraken

Het grootste voordeel van een familiebedrijf overnemen vormt meteen ook een nadeel: je kent je familie door en door. Daardoor weet je al veel van de onderneming. Tegelijkertijd is het het beste om privé en zakelijk gescheiden te houden. Want het is zonde als de familieband beschadigd raakt door de overname. Maak daarom duidelijke afspraken en leg deze goed vast.

 

5 tips voor een vlekkeloze overname

De overname van een familiebedrijf gaat verder dan een financiële transactie en belastingen. Zo is geld waarschijnlijk niet het belangrijkste voor je ouders, maar willen ze vooral dat het personeel in goede handen is en de goede naam in stand blijft. Met deze 5 tips zorg je voor een vlekkeloze overname:

  1. Werk voor de overname eerst een aantal jaar als werknemer in het bedrijf. Zo leer je de onderneming niet alleen goed kennen, maar kunnen de medewerkers ook alvast wennen aan jou en je aanpak.
  2. Begin op tijd met de voorbereidingen. Bij een overname hoort namelijk heel wat regelwerk. Ook wennen je ouders en de werknemers dan langzaam aan het idee dat jij straks de leiding hebt. Het beste is om 5 jaar van tevoren met de voorbereidingen te beginnen.
  3. Maak goede afspraken met je ouders over hun taken na de overname. Ze vinden het waarschijnlijk niet makkelijk om in één keer te stoppen met hun werk. Tegelijkertijd wil jij het op jouw manier doen en je eigen stempel drukken op het bedrijf. Vind dus een middenweg waar iedereen tevreden mee is.
  4. Als je broers of zussen hebt die geen deel uitmaken van het bedrijf of de overname, ga dan met ze om de tafel over de erfenis. Het bedrijf is hier namelijk onderdeel van. De overname heeft dan ook gevolgen voor de erfenis. Laat afspraken hierover door een notaris vastleggen, zodat er geen onduidelijkheid over bestaat.
  5. Onderschat de kosten van de overname niet. Zo heb je heel wat externe mensen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een belastingadviseur, accountant en notaris. Daarnaast kost een due diligence-onderzoek natuurlijk ook geld.

 

Zorg voor een eerlijke overnameprijs

Ouders hebben vaak de neiging om hun bedrijf voor een lage prijs aan hun kind te verkopen. Helaas is dit geen goed idee. De Belastingdienst kijkt namelijk over je schouder mee naar de overdrachtsprijs van het familiebedrijf. Als de prijs veel lager is dan bij verkoop aan een derde, dan kan de Belastingdienst bezwaar maken. Dat leidt bijvoorbeeld tot een naheffing of boeterente. Zorg daarom voor een eerlijke overnameprijs, die hetzelfde is als de waarde van de onderneming. Onder andere om deze reden is het belangrijk dat je een due diligence-onderzoek laat uitvoeren door een expert. Hij of zij bepaalt onafhankelijk de waarde van de onderneming.

 

VANTHUL helpt bij familiebedrijf overnemen

Ben je van plan om het installatiebedrijf van je ouders over te nemen? Schakel dan de experts van VANTHUL in om je bij te staan. We bepalen bijvoorbeeld de waarde van de onderneming. Daarnaast helpen we met de erf- en schenkbelasting en kijken we of je in aanmerking komt voor de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR). Zo weet je zeker dat de financiële en fiscale kant van de overname goed geregeld is. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie of een afspraak.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: