We maken gebruik van cookies

Accepteer

Het familiebedrijf overnemen | Deel I

Het overdragen van het familiebedrijf aan de volgende generatie vraagt een zorgvuldige voorbereiding. Van de verschillende strategische opties voor opvolging tot aan de fiscale planning. Om potentiële conflicten te vermijden, fiscale voordelen te maximaliseren en een soepele overgang voor de toekomst van je bedrijf te waarborgen is het verstandig om daar ruim op tijd mee te beginnen. 

De overname van een familiebedrijf is veel meer dan een gewone financiële transactie. Geld is vaak niet het belangrijkste voor de huidige eigenaar. Die maakt zich zorgen over zijn opvolger. Gaat het lukken? Kan die het aan? Hoe ziet de toekomst voor de medewerkers eruit? Wat gebeurt er met de continuïteit en reputatie van het bedrijf? Daarbij is het bewaken van de goede familierelaties bij de overname van een familiebedrijf de voornaamste prioriteit. Kortom, emoties spelen een heel belangrijke rol bij de overname van het familiebedrijf. Des te belangrijker is het om ervoor te zorgen dat de bedrijfsovername transparant en goed geregeld wordt. In deze serie gaan we daar dieper op in. 

Voor het overnemen van het familiebedrijf door hun kind(eren) zijn er verschillende mogelijkheden 

  • Een gelijk aandeel in het bedrijf voor alle erfgenamen 
  • Toewijzing van de aandelen aan de beoogde opvolger in het management 
  • Scheiding van management en eigendom 

Wanneer alle erfgenamen een gelijk deel van het bedrijf ontvangen, komt een deel van de eigendom en het management in verschillende handen terecht. Dit kan conflicten veroorzaken, omdat het familielid dat geen actieve rol in het bedrijf heeft mogelijk minder betrokken is en wel een financieel belang heeft. 

In familiebedrijven moeten ook niet-familieleden eerlijke kansen en verantwoordelijkheden krijgen die passen bij hun capaciteiten. Als dat beter is, moet de opvolging in het management losgekoppeld worden van de overdracht van eigendom. 

Maak vrijblijvend een afspraak 

Ben je van plan om het familiebedrijf over te dragen of over te nemen? Schakel dan de experts van VANTHUL in om je daarbij te helpen. We bepalen zorgvuldig en objectief de waarde van de onderneming. We helpen met de erf- en schenkbelasting en kijken we of je in aanmerking komt voor de bedrijfsopvolgingsregeling. Zo weet je zeker dat de financiële en fiscale kant van de overname goed geregeld is. Stuur een email aan Gerd@vanthul.nl voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.  

In deel II van deze serie bespreken we de fiscale overwegingen die belangrijk zijn bij de overdracht van een familiebedrijf. Alle berichten in deze reeks worden ook gepubliceerd op https://vanthul.nl/nieuws/  

Share: