Dit houdt de wettelijke certificeringsregeling in
Er zijn jaarlijks nog steeds meerdere doden en tientallen tot honderden gewonden als gevolg van koolmonoxidevergiftiging. De veiligheid van verbrandingstoestellen moet dus omhoog. Daarom komt er een wettelijke certificeringsregeling voor installatiebedrijven. Dat betekent dat elk bedrijf dat vanaf 1 januari 2021 verbrandingstoestellen aansluit of onderhoudt, een certificaat nodig heeft. De wet gaat eigenlijk al in 2020 in, maar dat wordt een overgangsjaar. Bedrijven krijgen dan de kans om zich voor te bereiden op de nieuwe regels. Die houden onder andere in dat er nieuwe opleidingsvereisten voor de installatiebranche komen.
Elk bedrijf een certificaat
De wet geldt voor elk soort bedrijf, of je nu een grote of kleine onderneming hebt of zzp’er bent. Het voordeel is wel dat het gaat om een procescertificering en niet om een persoonscertificatie. Die laatste zou betekenen dat iedere werknemer een certificaat nodig heeft. Dat hoeft niet. De procescertificering houdt namelijk in dat er per bedrijf minimaal één vakbekwame monteur moet zijn. Meer mag natuurlijk ook, maar is geen verplichting. De vakbekwame monteur moet tenminste de inwerkingstelling en controle van een gasinstallatie op zich nemen. Daar heeft de overheid voor gekozen om installatiebedrijven niet op onnodig hoge kosten te jagen. Om een vakbekwame monteur te worden, zijn nieuwe opleidingsvereisten voor de installatiebranche vastgesteld.
Nieuwe opleidingsvereisten voor de installatiebranche
Je bent niet zomaar een vakbekwame monteur. Een oud diploma laten zien of jarenlange ervaring aantonen zijn niet genoeg. Om aan de nieuwe opleidingsvereisten voor de installatiebranche te voldoen, moet je slagen voor zowel een theorie- als een praktijkexamen. Van tevoren kun je kijken of je genoeg kennis hebt om deze te halen. Dat doe je met een online zelftoets. Die is niet verplicht, maar een hulpmiddel om te kijken hoe je ervoor staat. Je kunt de zelftoets maken op de website van Vakmanschap CO. Daar schrijf je je ook in voor het theorie- en praktijkexamen.
Bijscholing om het certificaat te halen
Kom je er via de online zelftoets achter dat je nog niet voldoet aan de opleidingsvereisten voor de installatiebranche? Of heb je het theorie-examen niet gehaald? Dan moet je je laten bijscholen. Daarvoor heeft het ROVC een eendaagse scholing ontwikkeld. Die volg je op een van de vestigingen van Installatiewerk. Ook sommige installateurs stellen hun bedrijfsruimte hiervoor beschikbaar. Aan het einde van de bijscholingsdag maak je meteen het theorie-examen.
De kosten van bijscholing en de examens
Helaas zijn de bijscholing en examens niet gratis. De bijscholingscursus kun je volgen bij meerdere aanbieders. Daardoor verschillen de prijzen. Draagt jouw bedrijf af aan het scholingsfonds? Dan krijg je voor de bijscholing subsidie van het opleidingsfonds ITB. Het praktijkexamen kun je ook afleggen bij allerlei aanbieders. Ook daarvan verschillen dus de prijzen. Het theorie-examen kost 80 euro per deelnemer, exclusief btw.
VANTHUL helpt je met de kosten van opleidingsvereisten installatiebranche
Voldoen aan de nieuwe opleidingsvereisten van de installatiebranche vraagt dus om een investering. Weet je niet waar je die investering vandaan moet halen? Of wil je advies over hoe je de kosten hiervan het beste kunt betalen? VANTHUL helpt je graag. We vertellen je bijvoorbeeld hoe je je bedrijf efficiënter kunt indelen, zodat dit soort kosten voortaan geen probleem meer zijn voor jouw bedrijf. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of meer informatie.