We maken gebruik van cookies

Accepteer

Vakbekwaamheid cv-installateur in de wet

Een cv-ketel installeren en onderhouden is niet zonder risico’s. Vooral koolmonoxide vormt een gevaar. Daarom komt er nu een wettelijke regeling voor cv-installateurs.

Vanaf 1 januari 2021 mogen alleen gecertificeerde installatiebedrijven met vakbekwaam personeel nog werkzaamheden verrichten aan cv-ketels, geisers en gashaarden. Maar wat houdt deze wet precies in? En nog belangrijker: wat betekenen de nieuwe regels voor je bedrijf?

 

Waarom deze nieuwe wet voor cv-installateurs?

Waarom is deze wet eigenlijk in het leven geroepen? Dat is om de veiligheid van gastechnische installaties te verbeteren. Zo kunnen we het aantal slachtoffers van koolmonoxide terugdringen. Jaarlijks zijn er namelijk 5 tot 10 doden en honderden gewonden te betreuren. Vaak is de oorzaak verkeerd geïnstalleerde of slecht onderhouden cv-ketels of geisers. Daarom is het van groot belang dat ieder installatiebedrijf aan dezelfde eisen voldoet. Zo komt de veiligheid weer op peil.

 

Overgangsperiode van een jaar

Voordat de wet echt ingaat, is er een overgangsperiode van een jaar. Die begint op 1 januari 2020. Vanaf dan kun je jouw monteurs voorbereiden op de nieuwe eisen. Er komt bijvoorbeeld een online zelftoets. Daarnaast maken een theorie- en praktijkexamen er deel van uit. Bovendien krijgt je bedrijf hulp bij het certificeringsproces. Techniek Nederland biedt deze ondersteuning. Op die manier verloopt de ingang van de wet zo soepel mogelijk.

 

De kosten voor je bedrijf

Er is best wat inspanning nodig om aan alle nieuwe eisen te voldoen. Ben je zzp’er of heb je een klein bedrijf? Dan zul jij dit het meeste merken. Maar gelukkig is hier wat op bedacht. Nog voor de wet ingaat, komt er een onafhankelijke mkb-toets. Die stelt vast of de kosten en regeldruk niet te hoog zijn. Zo wil de overheid rekening houden met je dagelijkse praktijk. Drie jaar na de ingang van de wet gebeurt dit nog eens. Dan kijkt de overheid ook of het aantal ongelukken door koolmonoxide daadwerkelijk is afgenomen.

 

Voordeel van de nieuwe wet

Brengt deze nieuwe wet dan alleen maar kosten en nieuwe regels mee voor je installatiebedrijf? Absoluut niet! Het wordt voor klanten namelijk ook verplicht om een vakbekwame cv-installateur in te schakelen. Doen ze dit niet? Dan riskeren ze een boete. Dat betekent dat meer klanten gaan kiezen voor een gecertificeerd bedrijf en minder voor beunhazen. Uiteindelijk kan de wet je dus meer klanten opleveren.

 

Hulp nodig? Van ‘t Hul staat voor je klaar

Heb je hulp nodig? Weet je bijvoorbeeld niet hoe je moet voldoen aan de nieuwe eisen? Of wil je weten hoe je ze het beste kunt bekostigen? De adviseurs van Van ‘t Hul helpen je graag. Samen zoeken we uit hoe je de overgang naar de nieuwe wet in je bedrijf soepel kunt laten verlopen.

 

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: