We maken gebruik van cookies

Accepteer

Belasting op leningen boven 700.000 euro

Nu is het nog zo dat je geld kunt lenen van je bv zonder dat je daar belasting over betaalt. Met de nieuwe wet komt daar verandering in. Leen je meer dan 700.000 euro van je bv? Dan betaal je over het bedrag boven die grens elk jaar 26,9% inkomstenbelasting, net als bij een dividenduitkering. Deze regel gaat in op 1 januari 2023. Je hebt nog tot 31 december 2023 om je erop voor te bereiden, want dan is de eerste peildatum.

Uitzondering voor eigenwoningschuld

Maar deze maatregel geldt niet voor alle leningen van je bv. Er is namelijk een uitzondering gemaakt voor je eigenwoningschuld. Dat is de hypotheek voor de woning die je hoofdverblijf is, dus niet een vakantiewoning of andere tweede woning. Daarover ga je dus wel belasting betalen en over de eigenwoningschuld van je hoofdwoning niet. Om onder de uitzondering te vallen, moet je vennootschap een hypotheekrecht hebben.

Wat te doen voor de wet ingaat?

Het belastingpercentage van 26,9% is hoog. Gelukkig gaat de regel pas in 2023 in. Daardoor kun je er nu alvast op inspelen, zodat je er uiteindelijk niet of zo min mogelijk mee te maken krijgt. Dit zijn de mogelijkheden:

  • Extra aflossen. Als je kunt, bouw dan je hoge leningen voor 2023 af tot onder de 700.000 euro door extra af te lossen. Zo voorkom je dat je het hoge belastingtarief gaat betalen;
  • Je vastgoed overdragen of verkopen. Heb je vastgoed als privébezit? Dan kun je dit verkopen of overdragen. Met de opbrengst los je vervolgens (een deel van) de lening van je bv af. Let wel op dat je hierover overdrachtsbelasting betaalt. Dit geldt zowel voor vastgoed dat je zelf of met een lening van je bv hebt gefinancierd;
  • Dividend uitkeren. Ook dividend uitkeren om je lening af te lossen is een mogelijkheid. Er verandert veel de komende jaren aan de belasting op dividend. Het is dus zaak dit goed te timen en af te stemmen;
  • Je kunt de lening ook volledig of voor een deel herfinancieren, bijvoorbeeld bij een bank of andere financiële instelling.

Benieuwd wat voor jou de beste optie is?

Zoals bij alle nieuwe wetten, brengt ook deze wet ingewikkelde regels met zich mee. Het hangt daarom helemaal van de situatie af wat voor jou de meest aantrekkelijke optie is. Kun je wel wat advies gebruiken over hoe je het beste omgaat met een hoge lening van je bv en de nieuwe wet? Neem dan contact op met onze specialisten. Stuur een e-mail naar cs@vanthul.nl. We helpen je graag om de beste keuze te maken.

Share: