We maken gebruik van cookies

Accepteer

Belegger in goud is niet automatisch btw-ondernemer

Afgelopen week heeft het Hof Den Haag uitspraak gedaan over een handelaar in goud. Het kopen en verkopen van zilver en goud is naar de aard namelijk niet meer dan een privéaangelegenheid.

De ondernemer houdt zich bezig met het kopen en verkopen van goud en zilver. In 2012 dient hij een formulier ‘Startende ondernemer’ in bij de inspecteur. Vervolgens verzoekt de ondernemer om btw-teruggaaf over de eerste twee kwartalen van 2012. De inspecteur verleent de teruggaaf echter niet, omdat de ondernemer volgens hem geen btw-ondernemer is.

Hof Den Haag oordeelt dat de ondernemer geen btw-ondernemer is. Volgens het hof blijkt uit de analyse van de activiteiten van de ondernemer, dat de activiteit van het kopen en verkopen van zilver en goud naar de aard niet meer is dan een privéaangelegenheid. Vervolgens merkt het hof op dat de activiteit niet in het economische verkeer en zodoende buiten het toepassingsgebied van de btw plaatsheeft. De ondernemer heeft dan geen recht op teruggaaf van de voorbelasting.

Heeft u ook een vraag omtrent btw, aangifte doen of andere fiscale zaken. Neem dan gerust contact op met ons en vraag naar Gerard van’t Hul, 0297- 23 17 17.

Van ’t Hul accounts is gevestigd op de volgende locaties:

  • Van ’t Hul Accountant Amsterdam
  • Van ’t Hul Accountants Wilnis
  • Van ’t Hul Accountants Woerden

Share: