We maken gebruik van cookies

Accepteer

Financieringen en groei installatiebedrijf | VANTHUL

Alles over groei en financieringen van installatiebedrijven. Het is je vast niet ontgaan: het gaat goed met de installatiebranche. Maar niet alles is rozengeur en maneschijn. Wat zijn nu de precieze trends waar jouw bedrijf van kan profiteren? En hoe zit het met financieringen? Hieronder gaan we er uitgebreid op in.

Installatiebedrijven en hun financieringsbehoefte

De rente is laag. Daardoor kan je bedrijf makkelijker een lening afsluiten. Of je ook echt behoefte hebt aan een financiering, hangt af van de grootte van je onderneming. Er zijn drie soorten installatiebedrijven: klein, middelgroot en groot.

  • Kleine bedrijven richten zich vooral op de markt van particulieren. Ze hebben nauwelijks tot geen behoefte aan leningen. Hun concurrentie bestaat voornamelijk uit net zo kleine installatiebedrijven.
  • Middelgrote ondernemingen focussen zich vooral op de bouwsector. Ze hebben deels financieringsbehoefte. Hun concurrentie is groot en komt van zowel installateurs als andere bedrijfstakken, zoals bouwbedrijven die installatiewerk erbij doen.
  • Grote bedrijven richten zich voornamelijk op de industrie- en infrasector. Ze hebben veel behoefte aan financieringen.

Groeikansen en trends voor de komende jaren

De komende jaren zien er goed uit voor de installatiebranche. Dankzij allerlei ontwikkelingen zijn er namelijk heel wat groeikansen en trends. Ook jouw onderneming kan hiervan profiteren, in de vorm van een hogere omzet. Denk bijvoorbeeld aan de volgende trends en kansen:

  • De belangrijkste trend is duurzaamheid en energiebesparing. De verwachting is dat er steeds meer vraag komt naar bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen. Doordat steeds meer particulieren en bedrijven deze aanschaffen, verbeteren deze producten ook meer en meer. Dat leidt tot een nog hogere vraag.
  • Op dit moment moeten gebouwen minimaal energielabel C hebben. De verwachting is dat dit de komende jaren label A of B wordt. Er zijn verschillende organisaties die dat nu al vastleggen in hun beleid, zoals banken. Daardoor ontstaat er steeds meer druk om panden te verduurzamen.
  • Een andere groeikans ligt in een uitbreiding van het werkveld. Dat kan door niet alleen installaties te leveren, maar ook het gebruiksnut ervan te verkopen. Op die manier krijg je een veel langere klantrelatie. Lever bijvoorbeeld niet alleen een lamp, maar ook het licht.

Remmingen in de installatiebranche

Toch kan de installatiebranche niet ongestoord verder groeien. Er zijn namelijk ook wat ontwikkelingen die zorgen voor remmingen. Zo hebben de problemen rondom stikstof en PFAS op dit moment een grote, negatieve invloed op de bouw. Dat heeft in 2020 en 2021 zijn weerslag op installatiebedrijven. Op de lange termijn wordt wel groei verwacht. Een ander probleem is het toegenomen capaciteitstekort van zowel personeel als materialen. In de crisis zijn veel mensen uit de sector gestroomd. Daardoor is er een tekort aan gekwalificeerd personeel en aan jonge mensen die instromen. Vooral voor kleine bedrijven is dit een bedreiging: het kan zelfs het einde van de onderneming betekenen.

Wil je verder groeien? Schakel VANTHUL in

Wil je je bedrijf graag verder ontwikkelen en laten groeien, maar weet je niet zo goed hoe? Of wil je eerst eens bespreken hoe je onderneming er financieel voor staat? De experts van VANTHUL denken graag met je mee. Samen met jou kijken we waar de kansen van jouw bedrijf liggen. Ook helpen we je om strategische keuzes te maken. Neem contact met ons op voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: