We maken gebruik van cookies

Accepteer

Ieder nadeel heeft zijn voordeel

Heb je werknemers in dienst die tot 125% van het minimumloon verdienen? Dan heb je mogelijk recht op het lage-inkomensvoordeel.

De hoogte van dit voordeel is afhankelijk van het uurloon van jouw werknemer. Onder omstandigheden kan het voordelig zijn om de werknemer in plaats van loon een vergoeding of verstrekking te geven. Hoe dat werkt?

Lage-inkomensvoordeel

Je hebt recht op het lage-inkomensvoordeel voor werknemers die aan de volgende voorwaarden voldoen.

  • Minimaal 22 jaar oud en niet ouder dan 66 jaar en 4 maanden;
  • Een uurloon van minimaal € 10,05 en maximaal € 12,58;
  • Verzekerd voor de werknemersverzekeringen;
  • Minimaal 1.248 verloonde uren per kalenderjaar.

Het lage-inkomensvoordeel bedraagt maximaal € 2.000 per jaar. Het uurloon bereken je door het fiscale bruto jaarloon te delen door het totaal aantal verloonde uren. Het kan zijn dat het uurloon van de werknemer dan net te hoog is voor het lage-inkomensvoordeel. Wat kun je daaraan doen?

Aanwijzing als eindheffingsloon

Je kunt een gedeelte van het brutoloon betalen in de vorm van een vergoeding. Die vergoeding wijs je aan als eindheffingsloon. Is het eindheffingsloon hoger dan jouw vrije ruimte, dan betaal je daar 80% loonbelasting over. Dat lijkt nadelig, maar daar staat tegenover dat het fiscale bruto jaarloon van jouw werknemer daalt, waardoor je misschien in aanmerking komt voor het lage-inkomensvoordeel.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: