We maken gebruik van cookies

Accepteer

Invloed van corona op elektrotechnische installatiebranche

Zo staat de elektrotechnische installatiebranche ervoor. De coronacrisis heeft hard toegeslagen, ook in de elektrotechnische installatiebranche. Maar inmiddels zijn er wat lichtpuntjes. Uit de BouwMonitor blijkt namelijk dat de branche zich weer herstelt na een aantal zware maanden. In dit blog lees je alle details.

Meer projecten, minder annuleringen

De E-installatiesector laat opvallend goede resultaten zien. Zo is de omzet van afgelopen juli 0,6% hoger dan in juli 2019. Ook zitten er meer orders in de orderportefeuille. Daarnaast zijn er veel minder geannuleerde projecten. In juni was het dieptepunt: toen regende het annuleringen van zowel bedrijven als particulieren. Maar in juli is een groot herstel te zien. Zo hadden E-installatiebedrijven in april nog te maken met 17% annuleringen, in juli was dit nog maar 5%. Vooral particulieren annuleren hun projecten minder vaak. Dat is hierdoor te verklaren:

  • Tijdens de lockdown gingen veel mensen zelf klussen, wat in sommige gevallen mislukte. Daar schakelen ze nu een expert voor in
  • Mensen hebben tijdens de coronacrisis geld gespaard
  • Het consumentenvertrouwen is weer gestegen

Tekort aan materialen

Maar niet alles is even rooskleurig. Er zijn nog steeds installatiebedrijven die minder omzet draaien. De meeste van hen geven aan dat dat komt doordat er te weinig installatie- en afbouwmaterialen zijn. De oorzaak van dat tekort zijn leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis. Dit tekort is er al een aantal maanden en lijkt zich nog niet te herstellen.

Verwachtingen voor tweede coronagolf

68% van de installatiebedrijven denkt dat er een tweede coronagolf komt. 17% daarvan vindt dat die tweede golf op dit moment bezig is. De andere verwachten dat deze in de herfst of winter komt. Opvallend is dat veel installatiebedrijven (43%) denken dat hun omzet tijdens een tweede coronagolf hetzelfde blijft. 5% verwacht zelfs een omzetstijging. De andere helft denkt dat hun omzet tijdens een tweede golf daalt.

Mogelijke reorganisatie

De coronacrisis heeft een grote impact. Daarom vroeg de BouwMonitor ook aan installatiebedrijven of ze verwachten te reorganiseren. Het blijkt dat veruit de meeste bedrijven op dezelfde voet verder denken te gaan. 43% antwoordde namelijk ‘waarschijnlijk niet’ en 37% zei ‘nee’. Bovendien ziet geen enkel installatiebedrijf met volle zekerheid een reorganisatie gebeuren: niemand antwoordde ‘ja’ en slechts 11% zei ‘waarschijnlijk wel’.

Financieel advies van VANTHUL

De eerste coronagolf is hoogstwaarschijnlijk niet ongemerkt aan je E-installatiebedrijf voorbij gegaan. Wil je weten wat de financiële positie van je bedrijf is en of je een tweede coronagolf kunt doorstaan? Vraag de experts van VANTHUL dan om advies. Dan kijken we waar de knelpunten zitten en met welke stappen je jouw onderneming het beste door de coronacrisis loodst. Neem gerust contact met ons op voor een afspraak of meer informatie.

Gerelateerde Artikelen

Share: