We maken gebruik van cookies

Accepteer

Corona update: Nieuwe maatregelen in verband met coronavirus

De ontwikkelingen gaan snel tijdens de coronacrisis. Het kabinet heeft 17 maart veel maatregelen aangekondigd om ondernemers tegemoet te komen. Hieronder een samenvatting van de voor jou meest relevante regelingen. Veel regelingen zijn nog onduidelijk of niet uitgewerkt. Wij verwachten dat er binnenkort meer bekend zal zijn. Natuurlijk zullen wij hier dan een nieuw artikel plaatsen.

Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud

Eerder schreef ik nog een artikel over werktijdverkorting, nu is de regeling gesloten. In de plaats komt een tegemoetkoming in de loonkosten. Je komt hiervoor in aanmerking als je minimaal 20% omzetverlies verwacht. Je kan dan bij het UWV voor 3 maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen. Die tegemoetkoming is maximaal 90% van je loonsom. Het UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Ik verwacht zelf dat voor de overige 20% er een soort controle achteraf gaat komen.

De regeling gaat in per 1 maart. Met terugwerkende kracht dus. Als je eerder al werktijdverkorting hebt aangevraagd, wordt deze aanvraag automatisch omgezet naar de nieuwe regeling. Lees hier meer…

Extra ondersteuning zelfstandige ondernemers

Via de gemeente worden zelfstandige ondernemers geholpen om hun bedrijf te kunnen voortzetten. Je kunt 3 maanden een inkomensondersteuning krijgen tot het sociaal minimum. Dat is op dit moment € 1.219 voor alleenstaanden per maand en € 1.635 per maand als je getrouwd bent of samenwoont. Naar het inkomen van je partner wordt niet gekeken en je hoeft ook niet je huis op te eten als je hiervoor een aanvraag doet. Er komt ook een regeling voor werkkapitaal of lening, tegen een laag rentepercentage. Dat is nu nog niet verder uitgewerkt.

Uitstel van betaling belasting en verlaging boetes

Er komt een makkelijkere regeling voor uitstel van betaling. Je kunt meteen uitstel van betaling aanvragen. De Belastingdienst stopt dan gelijk met invorderen. Dit zal gelden voor de inkomstenbelasting, loonbelasting, vennootschapsbelasting en de btw. Je moet uiteindelijk wel bewijsmateriaal aanleveren. Afgelopen week schreef de Belastingdienst nog dat dat binnen 2 weken moest.

Toen de Belastingdienst hier over schreef, lieten ze ook nog weten dat daar dan een verklaring van een financieel deskundige, bijvoorbeeld een accountant bij moet. Of dat nu ook het geval is, en wat er dan voor bewijs opgestuurd moet worden is nog niet bekend. Wij gaan er van uit dat dat later deze week duidelijk zal worden.

Verruiming Garantie Ondernemersfinanciering

Dit is een regeling waarmee de overheid voor 50% garant staat op bankleningen en bankgaranties. Het budget hiervan wordt verruimd naar 1,5 miljard euro. Het is wel met name voor grote en middelgrote bedrijven en wat minder voor het kleinere MKB. Er moet namelijk minimaal 1,5 miljoen euro geleend worden.

Rentekorting voor het MKB bij Qredits

Qredits is een financier voor het MKB en verleent kredieten en financieringen voor het MKB. Met steun van de overheid wordt het MKB uitstel van aflossing geboden voor 6 maanden. De rente wordt verlaagd naar 2%. Hier geldt geen minimumbedrag voor een financiering.

Compensatieregeling getroffen sectoren

Sectoren die hard worden getroffen zullen voor langere tijd door de overheid gesteund gaan worden. Hoe die regeling er uit gaat zien weten we niet.

Vragen?

De overheid stelt zich flexibel op, nu is het nog even wachten hoe dit er concreet uit gaat zien. Wij houden het voor je in de gaten. Als je in de tussentijd vragen heb, neem gerust contact met ons op. We helpen je graag.

 

Let op: Kasstroom op orde brengen is nu cruciaal. Om de huidige Corona crisis het hoofd te bieden hebben we besloten ondernemers te helpen om hun kasstroom op orde te brengen. We starten daarom vanaf morgen met de gratis KASSTROOM CAMPUS. De KASSTROOM CAMPUS is een groep op Facebook. Vanaf 18 maart delen we daar veel informatie en geven we instructies over de correcte toepassing van de diverse regels. Daarnaast leren we je ook veel over kasstroom en andere maatregelen die al lang bestaan maar die je misschien nog niet kent. Je kunt je nu inschrijven via deze link.

Door te delen help je je collega ondernemers om ook deze crisis te overleven.

 

Share: