Kies je niche in de installatiebranche

Er gebeurt veel in de branche. Er zijn voor nieuwe ontwikkelingen en wetsveranderingen die het werk van de installateurs veranderen.

De kansen en bedreigingen

Zo wordt de energietransitie met volle vaart ingezet. Dat betekent dat veel woningen geen gasaansluiting meer krijgen of dat huiseigenaren ervoor kiezen op een andere manier hun energiegebruik in te richten. Een andere “bedreiging” voor het werk van de CV monteur is onderhoud en diagnose op afstand. Dat gaat zeer serieuze gevolgen krijgen voor bijvoorbeeld onderhoud aan CV installaties. Lees hier meer over de ontwikkelingen in de branche.

Personeelsgebrek

Op dit moment is er voldoende werkaanbod voor alle installatiebedrijven en dat lijkt door personeelsgebrek soms lastig in te plannen. Voor nieuwbouw projecten wordt nog steeds een scherpe prijsaanbieding gedaan in de concurrentie met collega bedrijven. Aannemers kunnen soms extra eisen stellen en hun betaalgedrag is ook niet altijd okay.

Kies je niche

De technologische ontwikkeling vraagt steeds meer kennis van nieuwe die technologie en die stuwt de opleidingskosten omhoog, maar vraagt ook extra investeringen van de installatie ondernemer. Wij zien in de branche dat ondernemers die hebben gekozen voor een bepaald segment of gebied in de installatietechniek betere prijzen kunnen krijgen voor hun inspanningen.

Specialisatie geeft je veel voordeel op het gebied van efficiency.

Als je het als installateur aandurft te kiezen voor een niche zal dat ook moeten uitvoeren. Richt al je marketing en opleidingen van medewerkers enz. op af bijvoorbeeld. Dan kun je gaan behoren bij de 20% best presterende installatiebedrijven. Deze top staat voor een winst van ruim meer dan 10% van de omzet. Hoe je de keuze maakt hangt af van de vaardigheden en interesse van jou als ondernemer. Maar het kunnen ook toevallige omstandigheden zijn als eye-opener zijn voor jou als ondernemer.

Het is wel zo dat je je op die manier kan onderscheiden van de concurrent met alle voordelen. Wil je hier meer over weten of gewoon eens vrijblijvend met ons sparren hierover, dan kan dat altijd. Neem contact met ons op en dan plannen we een afspraak in.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: