We maken gebruik van cookies

Accepteer

Kostenbesparing in een onderneming - praktijkvoorbeeld

Er komt veel kijken bij een kostenbesparing. Het beheersen van de (in)directe bedrijfskosten vinden veel ondernemers in de installatiebranche zeer wenselijk, maar hoe doe je dat nou?

Casus: kostenbesparing

Zo hadden ook Bob en Ina moeite met hoe je dat effectief doet. Ina had contact met mij opgenomen over het programma verbeteren rendement. Bob en Ina werken samen voor de BV van Bob. Bob beheert de technische kant, Ina meer de administratieve kant. De administratie was al redelijk geautomatiseerd en die leverde betrouwbare informatie op. De eerste stappen voor een goede kostenbesparing waren gezet!

Jaarplanning en controle

Samen met Bob en Ina hebben we een jaarplanning opgezet. Het opzetten van zo’n planning geeft al snel inzicht in de kosten. Bij het doorlopen van de kostenrekeningen liepen we er tegenaan dat zij niet erg kostenbewust waren. Alleen al door de kosten samen met hen door te nemen en vooral ook door de kosten meer taakstellend te begroten werden zij zich kostenbewust. Het jaarplan heeft Bob en Ina gereedschap in handen gegeven prioriteiten te stellen.

Wie is verantwoordelijk voor de kostenbesparing

Verder spraken wij af dat Bob meer verantwoordelijk werd voor de meer operationele kosten en Ina voor de meer algemene kosten. Zij werden ieder daardoor eindverantwoordelijke voor een deel van de kosten. Iedere maand bespraken wij de voortgang van hun inspanningen en de uitkomst ervan in het resultaat.

Kostenbesparingen inkoop

Voor de inkopen hebben we Bob in contact gebracht met een relatie van ons die inkopen kan organiseren en o.a. ook de factuurcontrole voor zijn rekening neemt. De inkoopkosten van materialen konden zo meer dan 6% dalen. Bij een omzet van € 1.200.000 werd de winst al gauw € 72.000 hoger. Een enorme ‘kostenbesparing’ dus!

20% best presterende installatiebedrijven

Bob en Ina behoorden binnen twee jaar tot de best presterende installatiebedrijven met een winst van meer dan 20% van de omzet. Al met al een goede stap in de richting van financiële vrijheid.

Wil je weten wat wij voor jou onderneming kunnen betekenen? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!

 

Financiële vrijheid

 

 

In de peiler ‘Financiële zekerheid’ gaan we aan de slag met punten als: Meer geld vrij door belastingbesparingen?Gemoedsrust over de geldpositie? Rust op financieel gebied? Financieel Inzicht en overzicht? Enz.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: