We maken gebruik van cookies

Accepteer

Pensioen zeker stellen

Heb je een installatiebedrijf en ben je directeur-grootaandeelhouder (DGA)? Dan mag je sinds 1 april 2017 geen pensioen meer opbouwen in eigen beheer. Maar natuurlijk wil je jouw pensioen zeker stellen. Wat daar allemaal bij komt kijken zetten we in deze blog voor je op een rijtje.

Maar eerst: wat doe je met je al opgebouwde pensioen?

Pensioen zeker stellen; er zijn grofweg drie opties voor je het pensioen dat je in het verleden hebt opgebouwd:

 1. Premievrij laten staan
  Het pensioen dat je hebt opgebouwd groeit dan niet meer aan terwijl de actuariële waarde van de pensioenverplichting elk jaar wel toeneemt.
 2. Omzetten in een oudedagsvoorziening (ODV)
  De commerciële waarde wordt eerst verlaagd naar de fiscale waarde. Die waarde wordt door rente jaarlijks hoger.
 3. Het pensioen afkopen
  De commerciële waarde van het pensioen wordt dan afgestempeld naar de fiscale waarde. Je moet de aanspraak in één keer en volledig afkopen.

Wat in jouw situatie het beste is en welke overige nadelen er aan bovenstaande opties zitten is vaak moeilijk zelf in te schatten. Uiteraard kunnen wij je daar, omdat we gespecialiseerd zijn in de installatiebranche, bij adviseren.

 

Pensioen zeker stellen

Welke keuze je ook maakt hierboven: er moet nog het een en ander goed geregeld worden om de risico’s die met de afschaffing van het dga-pensioen in eigen beheer in beeld komen goed af te vangen. Die risico’s kunnen te maken hebben met je BV en je gezin. Aandachtspunten hierbij kunnen bijvoorbeeld zijn:

 • Een partner- en wezenpensioen
  Dat biedt financiële zekerheid voor je partner en kinderen mocht je komen te overlijden. Je kunt dat pensioen bijvoorbeeld eenvoudig en vaak zonder hoge kosten bij een verzekeraar onderbrengen.
 • Nog uitgebreidere dekking via een verzekering
  Sommige verzekeraars bieden je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een kapitaalsuitkering te verzekeren voor het partnerpensioen en wezenpensioen met een netto-uitkering of een bruto-uitkering ineens.

Zo kun je toch een DGA-pensioen opbouwen

Er zijn een viertal mogelijkheden om ook na 1 april 2017 een dga-pensioen op te bouwen:

 • Optie 1: privé sparen (box 3)
  Het ligt misschien voor de hand, maar de minst ‘ingewikkelde’ manier om als DGA een pensioen zeker te stellen is gewoon zelf geld opzij zetten. Maar in de praktijk blijkt dit voor veel DGA’s problematisch te zijn. Dat komt simpelweg omdat ze het – net als zoveel andere mensen – moeilijk vinden om structureel geld opzij te zetten voor later.
 • Optie 2: sparen of beleggen in je BV (box 2)
  Ook bij deze optie geldt dat het een spaardiscipline vereist. En er zitten nog meer nadelen aan. Zo levert sparen in een deposito niets op. Bovendien is het door kennisgebrek als DGA vaak nog een lastige klus om je vermogen goed te beheren. Zo is er geen begeleiding bij de vermogensopbouw. En schakel je een bank of vermogensbeheerder in, dan zitten daar vaak (hoge) kosten aan.
 • Optie 3: lijfrentevoorziening (box 1)
  Deze lijfrentevoorziening sluit je af bij een bank, verzekeraar of beleggingsmaatschappij. Je kunt dan jaarlijks een maximaal percentage van je inkomen als lijfrentevoorziening opzij zetten, verminderd met een franchisebedrag. Er zit ook een maximum aan het totaalbedrag dat je opzij kunt zetten.
 • Optie 4: vermogen opbouwen bij een verzekeraar
  Als DGA kun je net als iedere andere werknemer pensioen opbouwen bij een verzekeraar. Misschien kun je aansluiten bij de pensioenregeling die je BV voor je werknemers heeft geregeld. Is dat geen mogelijkheid? Dan ben je aangewezen op een beschikbare premieregeling op basis van het staffelbesluit. Dat laatste kan soms voordeliger uitpakken.

 

VANTHUL helpt je om je pensioen zeker te stellen

Ben je werkzaam als installateur? En wil je ook graag je pensioen zeker stellen maar zie je door alle mogelijkheden met hun specifieke voor- en nadelen door de bomen je pensioen niet meer? Dan kan VANTHUL je helpen met praktisch advies, toegespitst op jouw situatie, aangezien we gespecialiseerd zijn in de installatiebranche.

 

Wil je meer informatie of een deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op.

 

Financiële vrijheid

 

 

In de peiler; Financiële vrijheid wordt ‘Pensioen zeker stellen’ uitgebreid behandeld, zodat jij als ondernemer verder kunt groeien.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: