We maken gebruik van cookies

Accepteer

Prefab bouwen in de E-installatiebranche: zo doe je dat

Prefab bouwen is al een tijdje een trend. Ook als E-installatiebedrijf kun je hier handig gebruik van maken. Maar wat is prefab nu precies, wat zijn de voordelen en hoe zet je het in? Hieronder zetten we alles voor je op een rij en lees je 8 praktische voorbeelden.

Wat is prefab?

Prefab houdt in dat je voorgemonteerd bouwt. Je bouwt een huis niet van A tot Z op de bouwplaats, maar maakt gebruik van bijvoorbeeld voorgemonteerde leidingen, meterkasten en warmtepompen. De onderdelen zijn dan vooraf in een fabriek gemonteerd, waardoor je ze op locatie alleen nog hoeft aan te sluiten of te installeren. Prefab bouwen gebeurt veel bij nieuwbouw en renovatie.

 

Alle voordelen op een rij

Misschien schrikt prefab bouwen je in eerste instantie af, omdat het duurder is dan bouwen op de normale manier. Maar door de voordelen van prefab verdien je die hogere prijs snel terug:

  • Omdat de onderdelen voorgemonteerd zijn, maken installateurs veel minder fouten. Dat zorgt voor lagere faalkosten
  • Er zijn minder monteurs nodig op de bouwplaats. Hier is in de installatiebranche een groot tekort aan
  • Je hebt veel minder afval, waardoor de bouwplaats overzichtelijker en schoner blijft
  • Dankzij deze voordelen lever je uiteindelijk hogere kwaliteit af, wat voor iedereen voordeliger is

 

Voorbeelden van prefab bouwen

Prefab bouwen kan op heel veel manieren. Hieronder vind je 8 voorbeelden die installateurs vaak toepassen:

  • Bij nieuwbouwprojecten kun je een prefab meterkast aan het begin van het bouwproces installeren. Dat zorgt ervoor dat je meer huizen zonder vertraging kunt opleveren. Daarnaast maakt het de bouwplaats veiliger. Enexis Netbeheer en aannemer Van Wijnen hebben dit idee bedacht en ontwikkeld.

 

  • Warmtepomp-skids. Een prefab warmtepomp heeft alles in één unit: omvormers, balansventilatie, appendages en bemetering. Daardoor hoef je de warmtepomp op locatie alleen nog maar aan te sluiten. Een ander voordeel is dat de pomp goed bereikbaar is voor onderhoud. Je plaatst de unit op zolder, buiten in een schuur of in een speciale ruimte.

 

  • Cv-ketelaansluitingen. Een ketelbord met voorgemonteerde aansluitingen of een aansluitset met leidingen en appendages zorgen dat je een cv-ketel zonder moeite plaatst. Dat kan zelfs nog op het laatste moment. Let wel goed op dat je een prefab met de goede aansluitingen aanschaft, want die verschillen per ketelmerk.

 

  • Een prefab radiator heeft een stijgbuis, thermostaataansluiting en voetventiel. Als installateur hoef je de radiatoren dus alleen nog maar aan te sluiten.

 

  • Cv-leidingen. Een prefab cv-leiding is op basis van de tekening al op maat gesneden en heeft een fitting. Daardoor hoef je niet meer te slepen met rollen van honderden meters cv-leiding.

 

  • Verschillende onderdelen van de ventilatie. Er bestaan prefab ventilatiekanalen, dempers en ventilatieverdelers. Die maakt een fabriek op basis van de werktekeningen. Daardoor zijn bijvoorbeeld alle bochten vooraf al goed gemonteerd.

 

  • Een prefab wastafel heeft een gemonteerde kraan en sifon. Kant-en-klaar om aan te sluiten dus. Je bestelt ze in één keer. Dat is bijvoorbeeld ook erg handig voor hotels.

 

  • Er zijn ook prefab afvoermaterialen, zoals de riolering. Een prefab riolering heeft de goede bochten, aansluitingen en afschot. Dat scheelt veel afval en werk op de bouwplaats.

 

Is prefab bouwen voor jouw bedrijf een goede keuze?

Vraag je je af of het voor jouw E-installatiebedrijf een goede keuze is om over te stappen op prefab materialen? Schakel dan de specialisten van VANTHUL in. Dan kijken we samen of je ruimte hebt voor de investering en of deze zich terugbetaalt. We adviseren je graag. Bel of mail ons even voor meer informatie of om een afspraak te maken.

Gerelateerde Artikelen

Share: