We maken gebruik van cookies

Accepteer

Dit zijn de trends in de installatiebranche van 2020

De installatiebranche blijft zich ontwikkelen. Zo ook in 2020. En dus is er een aantal trends die we kunnen verwachten in het nieuwe jaar. In deze blog zetten we er 10 voor je op een rijtje.

1. Prefab

Prefab is een afkorting van prefabrication, dat letterlijk voorgemonteerd betekent. Dit wordt ook wel eens de modulaire bouwmethode genoemd. Voorgemonteerd modulair bouwen is het samenstellen of uitbreiden van een gebouw met blokken of modules. Deze modules zijn vooraf helemaal in elkaar gezet en afgewerkt. Deze manier van bouwen en installeren blijft in opkomst in 2020. Dat komt door voordelen als kosten reduceren en het bouwproces versnellen.

 

2. Augmented Reality

Augmented Reality (AR) betekent letterlijk toegevoegde werkelijkheid. Oftewel: er is een deel werkelijkheid, waar iets kunstmatigs aan toegevoegd is. Het gebruik van AR in de installatiebranche is volop in ontwikkeling. Het is geweldige techniek om bijvoorbeeld digitale tekeningen van objecten of interactieve manuals op echte objecten te projecteren. Zo kun je veel sneller en efficiënter werken.

 

3. 3D-scanning

Ook in 2020 blijft het belangrijk om BIM met de bouwplaats te verbinden. BIM staat voor Building Information Modeling en is een digitale representatie van alle kenmerken van een gebouw, zowel fysiek als functioneel. Een BIM kun je maken met een 3D-laserscanner. Deze scanner maakt een pointcloud met alle 3D-afmetingen van de bouwlocatie, die je kunt opnemen in het model.

 

4. Constructible content

Constructible content betekent dat naast een 3D-model de content maakbaar wordt door informatie als afmetingen, gewicht en andere externe kenmerken. De vraag naar deze hoogwaardige content, die je naar de realiteit kunt laten vertalen, groeit. En dus spelen steeds meer fabrikanten daarop in.

 

5. Samenwerken in de cloud

Samenwerking is enorm belangrijk. Dankzij cloud collaboration tools verbind je verschillende teams die aan een project werken in verschillende fasen met elkaar. Op die manier heeft iedereen toegang tot dezelfde data, wat natuurlijk de productiviteit van alle teams ten goede komt.

 

6. Robots inzetten

Door het inzetten van Total Stations, een soort robots, kun je sneller installaties inmeten en uitzetten. Ook dit bevordert de productiviteit van je medewerkers. Daarom is voor 2020 een grote groei van Total Stations voorspeld.

 

7. Steeds meer met BIM

BIM wordt steeds meer gebruikt in meerdere fases van complexe werkprocessen. Zo is het niet alleen meer een belangrijke methode tijdens de ontwerpfase, maar ook in de calculatie-, fabricage-, uitvoerings- en beheerfase.

 

8. Internet of Things

Een van de grootste trends in de industriële sector is Internet of Things (IoT). Het houdt in dat er semi-intelligente apparaten verbonden zijn met het internet. Deze apparaten worden niet bediend door mensen, maar kunnen zelf via internet communiceren met andere personen en objecten. Deze opkomende technologie biedt ook in de installatiebranche nieuwe mogelijkheden en kansen.

 

9. Kunstmatige intelligentie

Kunstmatige intelligentie is de vertaling van de term artificial intelligence (AI).  Het betekent dat machines, software en apparaten zelf problemen oplossen. Hoewel de installatiebranche geen voorloper was bij het toepassen van AI, is dit nu langzaam in opkomst. Dit levert vele voordelen op. Denk bijvoorbeeld aan budgetoverschrijdingen tegengaan, veiligheidscontroles en helpen om personeel efficiënt in te zetten.

 

10. Blockchain

De laatste trend, maar zeker geen onbelangrijke, is blockchain. Blockchain is een betrouwbaar netwerk voor data. Het systeem helpt door middel van ‘smart contracts’ met het verwerken en betalen van contracten. Het stroomlijnt daarmee de oplevering en betaling van projecten. Op die manier helpt blockchain de installatiebranche om sneller en goedkoper te werken.

 

VANTHUL helpt met deze trends

Wil je graag een of meerdere van deze trends toepassen in jouw bedrijf, maar weet je niet of de aanschaf ervan financieel gezien wel een verstandige keuze is? Neem dan contact op met onze experts. Wij zoeken uit welke trends jouw bedrijf de meeste voordelen oplevert, zowel financieel als qua productiviteit. Zo kun je rustig verder groeien. Bel of mail ons voor een afspraak. We staan graag voor je klaar.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: