We maken gebruik van cookies

Accepteer

Vergrijzing in de installatiebranche: zo ga je ermee om

Er is sprake van vergrijzing in de installatiebranche. Zo is 17% van de werknemers 55 jaar of ouder. Zij gaan de komende jaren allemaal met pensioen. Tot die tijd wil je ze zo goed mogelijk blijven inzetten, bijvoorbeeld omdat je nu al met een personeelstekort kampt. Hoe ga je als ondernemer het beste om met vergrijzing van je personeel? Daar gaan we in dit blog uitgebreid op in.

Behoud je oudere personeel

Het is erg belangrijk om je oudere personeel te behouden. Want natuurlijk wil je jonge mensen werven en in hen investeren. Maar elk installatiebedrijf heeft ook oudere werknemers met veel ervaring nodig. Die leren niet alleen het vak aan de jongere medewerkers, maar houden ook je bedrijf in balans. Ze kunnen bijvoorbeeld over het algemeen beter problemen oplossen en leiding geven. Daarom geven we je een aantal tips om ze gezond en tevreden te houden. Zo geef je een positieve draai aan de vergrijzing in de installatiebranche.

 

Strategische tips voor vergrijzing in de installatiebranche

Door wat extra aandacht te besteden aan je oudere werknemers, kun je ze zo goed mogelijk blijven inzetten en aan je bedrijf binden. Heb je daar nog geen strategie voor? Denk dan eens aan deze tips:

  • Ontzie oudere medewerkers wat meer. Dat kun je doen door ze extra verlof te geven of hun taken te verlichten. Laat ze bijvoorbeeld vaker onderhoudswerk doen in plaats van een cv-ketel of warmtepomp installeren.
  • Houd het werk tegelijkertijd aantrekkelijk. Als het interessant en afwisselend blijft, dan voelen oudere werknemers zich langer goed in je bedrijf. Zonder uitdaging komen ze in een sleur, waardoor ze sneller gezondheidsproblemen krijgen of eerder stoppen met werken. In dat geval wordt de vergrijzing in de installatiebranche een probleem.
  • Laat ze zich ontwikkelen of verder leren. Bied ze bijvoorbeeld cursussen of een opleiding aan. Zo blijven ze up-to-date en daarmee goed inzetbaar. Oudere medewerkers wisselen veel minder van baan dan jongeren, dus die investering verdien je snel terug.

 

Tips om oudere werknemers tevreden te houden

Als je eenmaal een of meerdere strategieën hebt gekozen, dan wil je die natuurlijk in de praktijk brengen. Op deze manieren hou je je oudere medewerkers tevreden en maak je van vergrijzing in de installatiebranche echt een voordeel:

  • Behandel ze met respect en net als je andere werknemers.
  • Geef ze erkenning en het gevoel dat ze erbij horen. Benoem bijvoorbeeld regelmatig wat hun bijdrage is aan het succes van je bedrijf.
  • Geef ze tegelijkertijd open en eerlijke feedback. Laat ze andersom ook feedback aan jou geven.
  • Zorg voor een prestatieafhankelijk salaris. Daardoor blijft het werk uitdagend. Geef ze daarvoor wel toegang tot informatie en instrumenten, zodat ze die prestaties ook echt kunnen leveren.
  • Zorg dat ze een goed inzicht hebben in wat je van ze verwacht. Op die manier ontstaan er geen misverstanden.
  • Geef ze promotiekansen. Ook dat zorgt voor uitdaging.

 

VANTHUL geeft je graag advies over vergrijzing in de installatiebranche

Wist je dat je bonussen kunt krijgen als je oudere werknemers in dienst hebt? Als je een uitkeringsgerechtigde van 50 jaar of ouder in dienst neemt of een of meerdere medewerkers van 62 jaar of ouder hebt, dan krijg je premiekorting. VANTHUL kan precies voor je berekenen hoeveel dat scheelt. Natuurlijk adviseren we je ook graag hoe je verder op financieel gebied met de vergrijzing in de installatiebranche kunt omgaan. Bel of mail ons gerust even voor een afspraak.

Gerelateerde Artikelen

Share: