We maken gebruik van cookies

Accepteer

Verdienmodellen voor installateurs

Het werkgebied van de installateur beweegt zich steeds meer naar hybride oplossingen voor energieopwekking c.q. energiebesparing. Kenmerk van die oplossingen is dat ze meerjarig moeten leveren en aanzienlijke investeringen vragen. Die eigenschappen passen goed bij het maken van prestatieafspraken. De installateur investeert én profiteert mee als die afspraken gerealiseerd worden. Daarnaast zorgt het voor betere risicobeheersing en meer innovatie.

Prestatieafspraken

Onder een op prestaties gebaseerd contract wordt de installateur voor een afgesproken deel betaald op basis van het behalen van prestatiedoelstellingen. Dat stimuleert om werk van hoge kwaliteit te leveren en problemen proactief op te lossen – wat heel aantrekkelijk is voor opdrachtgevers.

Door aan het begin van een project duidelijke prestatiedoelen af te spreken, hebben zowel de installateur als de opdrachtgever een helder beeld van het beoogde succes. Het risico op geschillen wordt daar ook veel kleiner door.

Risico’s verkleinen

Een ander voordeel is een betere risicobeheersing. Door de incentives te koppelen aan de prestaties, worden risico’s proactief beheerd en geïdentificeerd voordat ze problemen veroorzaken. Dat vermindert projectvertragingen en verbetert een efficiënt gebruik van de middelen.

Innovatie

Prestatiedoelen moedigen ook aan om naar nieuwe en innovatieve oplossingen voor problemen te zoeken. Door de ontwikkeling van nieuwe technologieën of technieken zullen de projectresultaten verbeteren – waarvoor de installateur eerder en beter betaald wordt.

Complexer, maar met veel voordelen

Het kan complexer en tijdrovender zijn dan traditionele contracten, vanwege de uitdaging om realistische prestatiedoelen te definiëren en af te spreken. Ondanks deze uitdagingen heeft prestatiegericht contracteren veel potentiële voordelen voor installateurs en hun klanten.

Meer weten over nieuwe verdienmodellen voor installateurs? Kijk op onze POWER-webinar pagina’s en download ons werkboek Nieuwe verdienmodellen voor installateurs.

Share: