We maken gebruik van cookies

Accepteer

Samenwerken met de concurrent

Als je aan concurrentie denkt, denk je misschien vooral aan rivaliteit. Maar concurrentie heeft ook voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld samenwerken met de concurrent. Hoe je dit doet en wat de voor- en nadelen daarvan zijn? Wij vertellen je er alles over.

Waarom samenwerken met de concurrent?

Als je installatiebedrijf goed loopt, gebeurt het weleens dat je meer opdrachten krijgt dan je aankunt. Je kunt klanten dan niet de aandacht geven die ze verdienen, wat natuurlijk niet goed is voor jouw relatie met de klant. Een concurrent in contact brengen met je klant voelt misschien tegenstrijdig. Maar door goede afspraken te maken met zowel de klant als de concurrent, kan ontstaat een goede samenwerking.

 

Vul elkaar aan

Een ander voordeel van samenwerken met de concurrent is dat je elkaar aanvult. Concurrenten leveren vaak niet precies hetzelfde werk. Deze verschillen tussen jullie kun je benutten. Wissel bijvoorbeeld kennis en ervaringen uit. Breng dit ook in de praktijk door elkaar bij opdrachten aan te vullen. Als een opdracht werkzaamheden omvat waar je niet in gespecialiseerd bent en de concurrent wel (of andersom), kunnen jullie de opdracht toch uitvoeren door samen te werken. Op die manier krijgt de klant het gewenste resultaat en hebben jij en de concurrent de opdracht binnengehaald.

 

De risico’s van samenwerken met de concurrent

Maar samenwerken met de concurrent heeft niet alleen voordelen. Er kleven helaas ook een aantal nadelen aan. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat na een gezamenlijk uitgevoerde opdracht de klant voor vervolgopdrachten alleen nog naar de concurrent gaat. Stopt de samenwerking en kiest de klant voortaan voor jouw bedrijf? Dan kun je te maken krijgen met hogere kosten. Deze deel je dan namelijk niet meer met je concurrent.

 

Let hier goed op

Het belangrijkste voor een goede samenwerking is dat je goede afspraken maakt. Stel bijvoorbeeld vast wat jullie gezamenlijke doel is. Daarnaast moet duidelijk zijn wat je wel en niet met elkaar deelt. En als jullie een opdracht delen, is het verstandig om te praten over wat er na deze opdracht kan gebeuren. Op die manier wordt niemand teleurgesteld en ontstaan achteraf geen problemen.

Meer weten over samenwerken met de concurrent? VANTHUL helpt!

Ben je in een positie waarin je je afvraagt of samenwerken met de concurrent een goede optie is, maar kom je er niet uit? Schakel de experts van VANTHUL in voor meer informatie over de voor- en nadelen. Wij kijken samen met jou naar alle mogelijkheden voor jouw bedrijf. Mail of bel ons gerust, wij staan graag voor je klaar!

 

Gerelateerde Artikelen

Share: