We maken gebruik van cookies

Accepteer

Seniore werknemers

De krapte op de arbeidsmarkt kan voor een deel opgelost worden door ‘senior’ personeel te werven. Behalve de ervaring die ze meebrengen, zijn er interessante regelingen die het de moeite waard maken om daar serieus over na te denken.

Lagere werkdruk

Sommige oudere werknemers willen eerder stoppen met werken, bijvoorbeeld vanwege hun gezondheid. Voor iedereen die vóór de pensioengerechtigde leeftijd met pensioen wil, is er de seniorenregeling. Je medewerker werkt dan minder, zonder dat hij of zij daar een groot deel van het salaris door verliest. Meestal is het zo dat de werknemer 80% gaat werken voor 90% van zijn of haar salaris. De opbouw van het pensioen blijft 100%. Daar levert je medewerker dus niets op in. Voor jou als ondernemer heeft deze regeling als voordeel dat senior werknemers minder snel uitvallen.

Loonkostenvoordeel

Heb je een oudere werknemer (ouder dan 56 jaar) in dienst genomen die 1 jaar werkloos is geweest? Dan heb je recht op een loonkostenvoordeel. De voorwaarden zijn:

  • Hij of zij is 56 jaar of ouder
  • Hij of zij krijgt op dit moment nog geen AOW
  • Hij of zij is de afgelopen 6 maanden nog niet bij jouw installatiebedrijf in dienst geweest
  • De medewerker was werkloos voordat deze bij jou kwam werken
  • Je hebt van je medewerker een doelgroepenverklaring gekregen

Het loonkostenvoordeel is afhankelijk van het aantal gewerkte uren. Je krijgt € 3,05 per uur en maximaal € 6.000. De regeling duurt maximaal 3 jaar. Als je een fulltime medewerker inhuurt is je maximale voordeel dan ook € 18.000.

Regeling om de werkplek aan te passen

Doet een oudere werknemer administratief werk voor je bedrijf? Dan is het belangrijk dat hij of zij een ergonomische en gezonde werkplek heeft. Natuurlijk geldt dit voor elke medewerker, maar bij ouderen nog wat meer. Zo zorg je ervoor dat hij of zij verantwoord en comfortabel kan doorwerken tot het pensioen. De kosten hiervan hoef je als werkgever niet helemaal zelf te betalen. Via een speciale regeling kun je namelijk een vergoeding aanvragen om werkplekken aan te passen. Dat gaat van aangepaste stoelen tot speciale bureaus en van een traplift tot aangepast toilet. Je vraagt de vergoeding aan via het UWV.

De ouderenkorting

Als je senior werknemers in dienst hebt (boven de AOW-leeftijd) die minder dan 38.464 euro per jaar verdienen, wijs ze dan eens op de ouderenkorting. Die regeling geeft ouderen met een lager inkomen een belastingvoordeel. Als je medewerker aangifte inkomstenbelasting doet, verrekent de Belastingdienst de korting automatisch. Bij een inkomen lager dan 38.464 euro is de ouderenkorting 1.726 euro.

Hulp nodig bij regelingen voor senioren?

Deze regelingen voor senioren zijn vaak aantrekkelijk voor jou als werkgever. Maar hoe pas je ze precies toe en hoe weet je of je aan alle regels voor een aanvraag voldoet? Daar helpen de specialisten van VANTHUL je graag bij. Samen kijken we naar jouw specifieke situatie en waar jouw oudere werknemers voor in aanmerking komen. Zo weet je zeker dat alles goed geregeld is. Wil je meer informatie of een afspraak maken? Stuur een e-mail naar cs@vanthul.nl, dan nemen wij snel contact op.

 

Share: