We maken gebruik van cookies

Accepteer

Speciale regelingen voor de startende ondernemingen

Startende ondernemers kunnen gebruik maken van tal van bijzondere regelingen die fiscaal voordeel kunnen opleveren. We benoemen er in dit artikel een aantal en zullen je op de hoogte houden van de regelingen die er zijn en komen.

Startende ondernemers kunnen gebruik maken van tal van bijzondere regelingen die fiscaal voordeel kunnen opleveren. We benoemen er in dit artikel een aantal en zullen je op de hoogte houden van de regelingen die er zijn en komen.

Goed om te weten voor de startende ondernemer:

  • Maak gebruik van een soepeler urencriterium. Registreer de uren goed om de ondernemersfaciliteiten te kunnen benutten;
  • Voor starters geldt een verhoogde zelfstandigenaftrek; deze aftrek kan oplopen tot € 7.280 als je nog niet AOW gerechtigd bent. En als startende ondernemer loopt de hoogte van de aftrek verder op. Bovendien mag een negatief resultaat met de komende jaren verrekend worden in overleg met de Belastingdienst.
  • Maak gebruik van een verhoogde aftrek speur- en ontwikkelingswerk; de aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk is € 12.623. Deze aftrek wordt verhoogd met € 6.315 wanneer je in 1 of meer van de 5 voorgaande kalenderjaren geen ondernemer was.
  • Willekeurige afschrijving voor startende ondernemers. Om in aanmerking te komen voor willekeurige afschrijving, zijn investeringen gebonden aan een maximumbedrag per kalenderjaar. Het maximumbedrag is gelijk aan het maximumbedrag voor de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Zijn de totale investeringen hoger dan dat maximum? Dan mag je zelf kiezen op welke bedrijfsmiddelen je willekeurig afschrijft.

Minimaal het minimum loon

Voor startende ondernemingen die hun bedrijf drijven via een bv, wordt het zogenaamde gebruikelijk loon niet hoger gesteld dan het wettelijk minimumloon.

Ben je een dga? Dan dien je tenminste een ‘gebruikelijk’ loon te hebben. Je kunt dit loon zelf vaststellen. Het gebruikelijk loon is ten minste gelijk aan het hoogste van de drie volgende bedragen:

  • 75% van het loon uit de ‘meest vergelijkbare dienstbetrekking’;
  • het hoogste loon van de overige werknemers binnen de onderneming of daarmee verbonden lichamen;
  • € 45.000.

Uitzondering

Soms mag je een lager gebruikelijk loon hanteren dan € 45.000. Voor dga’s in startende ondernemingen die zich bezig houden met speur- en ontwikkelingswerk en worden gezien als starter voor de S&O-afdrachtsvermindering, wordt het gebruikelijke loon niet hoger gesteld dan het wettelijke minimumloon.

Let op! Je kunt het loon dat je al hebt genoten, niet met terugwerkende kracht verlagen

Ben je startende ondernemer? Beoordeel dan samen met ons of je in aanmerking komt voor deze regelingen.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: