We maken gebruik van cookies

Accepteer

Zzp-er en VAR-verklaring

Afgelopen week is staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën terug gekomen van het wetsvoorstel waarmee hij schijnzelfstandigheid van zzp’ers wil bestrijden.  Op dit moment wordt er gewerkt aan een alternatief systeem, dat in samenspraak met werkgevers en belangenorganisatie wordt gemaakt.

Het belangrijkste aspect is de sectorale aanpak. Door niet alle zzp’ ers over één kam te scheren, maar onderscheid te maken naar sectoren, waarin risico’s van schijnconstructies groter zijn, voorkomt de staatssecretaris dat echtte zzp’ers en hun opdrachtgevers worden opgezadeld met onnodig veel administratieve rompslomp.

Voor andere sectoren worden modelcontracten opgesteld, zodat relatief eenvoudig is vastgelegd dat er sprake is van een echte zelfstandigheid in de relatie met de opdrachtgever. De verantwoordelijkheid van opdrachtgevers voor schijnconstructies wordt hiermee beperkt. In de zorg wordt al gebruikt gemaakt van zulke contracten.

Naar alle waarschijnlijkheid haalt de staatssecretaris zijn wetsvoorstel inzake BGL in september van tafel. De belastingdienst is blij met deze wending. Gezien het feit dat het elektronisch afgegeven van een BGL een ingewikkeld en kostbaar IT-systeem moest worden opgetuigd.

Heeft u vragen als zzp of werkgever die een contract wil met een zzp’er? Neem dan contact op met Gerard van ’t Hul of kom langs bij één van onze vestigingen in Wilnis, Woerden of Amsterdam. Telefoonnummer 0297- 23 17 17.

Share: