We maken gebruik van cookies

Accepteer

Het verschil tussen winst en kasstroom

Een bedrijf kan € 200.000 euro winst maken en tegelijkertijd geen geld hebben om een kop koffie af te rekenen. Veel bedrijven en hun eigenaren zijn – terecht – gericht op het maken van winst. Maar daarbij moet de kasstroom niet uit het oog verloren worden.

Ik zal hieronder kort het verschil tussen kasstroom en winst uitleggen.

 

Voorraad – meer voorraad betekent minder geld. Je zou over een periode van zes maanden een winst gemaakt hebben van € 100.000 maar nul euro kasstroom hebben, omdat je de winst in voorraden hebt gestoken. Bijvoorbeeld om te groeien of om voordeel uit kortingsacties van leveranciers te halen. Wees hier voorzichtig mee.

Crediteuren – de rekeningen die je moet betalen. Wanneer je gedurende de maand alle leveranciers hebt betaald, dan vermindert de kasstroom. Een voorbeeld: je begint de maand met € 100.000 aan crediteuren en eindigt met € 35.000, dan heb je je kasstroom verlaagd met € 65.000. Bij een winst van € 150.000 is er dan slechts een kasstroom van € 85.000.

Debiteuren – geld van klanten dat nog ontvangen moet worden. Dit is het geld dat je hebt uitgeleend aan jouw klanten. Inderdaad, je leent geld uit. Dit werkt als het tegenovergestelde van de crediteuren. Wanneer je debiteuren toenemen, dan is je kasstroom lager. Dus hoe beter je bent in het beheersen van je openstaande rekeningen, hoe hoger de kasstroom in je bedrijf is.

Belastingen – Mkb-bedrijven betalen aan de fiscus btw, loonbelasting en vennootschaps- of inkomstenbelasting. De btw kan per maand of per kwartaal betaald worden. De loonbelasting wordt maandelijks achteraf betaald. De vennootschaps- en inkomstenbelasting wordt op twee manieren betaald: maandelijks gedurende het jaar en jaarlijks door een afrekening achteraf. Zorg ervoor dat je niet onplezierig verrast wordt door een hoge jaarlijkse naheffing of dat je maandelijks te veel geld betaalt, want daardoor verlaag je de kasstroom.

Om de kasstroom te verbeteren, moet je alle vier bovenstaande aspecten beheersen. Die kunnen je bedrijf maken of breken. Meer informatie over GRIP op je kasstroom vind je op https://vanthul.nl/grip/ of maak vrijblijvend een kennismakingsafspraak.

Share: