We maken gebruik van cookies

Accepteer

Waar betaal ik de CAO verhoging in de Installatiebranche van?

Afgelopen week zijn de bonden een CAO akkoord overeengekomen in de installatiebranche. De werknemers in de branche krijgen een CAO verhoging van 8% in 2 jaar tijd. Dit akkoord zal ook gevolgen hebben voor jouw installatiebedrijf. Want wie gaat die verhoging betalen? In eerste instantie natuurlijk jij als werkgever, maar wat kan je doen om de CAO verhoging in de installatiebranche goed te maken? Dat lees je hieronder.

CAO verhoging installatiebranche

Het CAO akkoord moet nog goedgekeurd worden door de leden van de vakbonden. De verwachting is dat zij akkoord zullen gaan met dit aanbod. Het akkoord zal financieel in ieder geval de volgende gevolgen voor je hebben.

De volgende loonsverhogingen zijn afgesproken:

Vanaf wanneer: Verhoging:
1 december 2019 3,5%
1 juli 2020 3,5%
1 maart 2021 0,93%

 

Verder zijn de volgende afspraken gemaakt die ook financiële gevolgen voor je (kunnen) hebben:

  • Eenmalige uitkering van € 306 in 2021
  • De studiedag voor MBO 3 & 4 leerlingen moet doorbetaald worden
  • Het generatiepact wordt geen afspraak meer tussen werkgevers en werknemers, maar een recht van de werknemer waar hij een beroep op kan doen

 

Bereken de CAO verhoging door aan de klant

Makkelijker gezegd dan gedaan. Maar om de verhoging te compenseren zal je het op de één of andere manier aan je klant in rekening moeten brengen. Voor lopende opdrachten ligt het er aan of je de CAO verhoging in de installatie branche aan de klant kan doorberekenen. Controleer je algemene voorwaarden of overeenkomst met je klant om te zien wat je hier mee kunt doen.

De meeste bedrijven in de installatiebranche hanteren de voorwaarden van Techniek Nederland. Die heeft twee varianten leveringsvoorwaarden. Eén is voor consumenten (ALIC). Die biedt weinig ruimte om de CAO verhoging in installatiebranche te verrekenen en tussentijds prijzen te verhogen. De bedrijven variant van deze voorwaarden (de ALIB 2007) biedt deze mogelijkheid wel. Je kunt het nalezen in artikel 14 lid 3:

“De verrekening van wijzigingen van lonen, sociale lasten, prijzen, huren en vrachten vindt plaats conform de risicoregeling installatietechniek, tenzij iets anders is overeengekomen.

 

De risicoregeling installatietechniek is een wat ingewikkelde berekening. De verrekening van de loonkostenwijziging staat er zo:

(L2 -/- L1) / L1 x 100% = …. %

L1 is het loonniveau per datum aanbod
L2 is het loonniveau per datum wijziging

Het loonniveau is niet op basis van je eigen cijfers. Dit wordt vastgesteld aan de hand van een index van het CBS. Voor de liefhebbers: het is de index CAO lonen per uur inclusief bijzondere beloningen, reeks bouwnijverheid. Je kunt hem ook hier vinden.


“Een voorbeeld ter verduidelijking over hoe je de CAO verhoging in de installatiebranche kunt doorberekenen. Stel je bent in juni 2019 een opdracht overeengekomen. Je factureert je eerste termijn in augustus 2019. In juni was het indexcijfer 114,7, in augustus was het indexcijfer 118,1. Dan kun je het volgende percentage doorberekenen aan je klant:”

(118,1 -/- 114,7) / 114,7 = 2,96%


Dezelfde berekening kunt je ook toepassen voor overeengekomen onderhoudswerkzaamheden. Zie ook artikel 20 lid 18 van de Uneto voorwaarden.

Een heel ander onderwerp dan dit, maar doe je dit ook al met je materialen? De bouw gerelateerde CAO’s hebben de laatste tijd veel verhogingen gehad die ze ook door hebben berekend in hun materiaalprijzen. Daar zal ik in een ander blog op terug komen.

 

Vergeet bij nieuwe opdrachten niet anders te rekenen

Neem bij nieuwe voorstellen deze CAO verhogingen mee in je calculaties. Dan hoef je bij deze klanten de prijzen niet te verhogen.

 

Hulp nodig? VANTHUL staat voor je klaar!

Heb je hulp nodig bij het bekijken wat je aan je klant kan doorberekenen? Neem gerust contact met ons op. Benieuwd hoe je het beste de kostprijd kunt berekenen, lees hier meer. 

 

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: