We maken gebruik van cookies

Accepteer

Geldproblemen door vakantiegeld?

Veel ondernemers ervaren in mei een verhoogd stressniveau. Rond 25 mei wordt het vakantiegeld overgemaakt. Rond 25 juni moet daar nog eens de loonheffingen over betaald worden. Hoe voorkom je deze stress in mei en juni?

Laten we eerst stilstaan bij de bron van deze stress: de uitgaande geldbeweging. Het vakantiegeld is ongeveer 70% van het nettoloon. Hou hier ook rekening mee wanneer je de jaarplanning opstelt.

Welke jaarplanning?

De jaarplanning van je kasstroom! Maak er een gewoonte van om elk jaar in november de kasstroom begroting voor het volgende jaar op te maken.Hieronder 5 eenvoudige stappen om tot een betrouwbare kasstroom te komen.

 • Stap 1: Pak de meest recente jaarrekening
  Heb je hem nog in boekvorm in de kast liggen? Of digitaal beschikbaar in een e-mail? Of al in een heus portaal? Pak ‘m erbij en laat de magie zijn werk doen. Zoek de winst-en-verliesrekening op. Dat is de pagina waarin de omzet en de kosten staan. Zet deze onder elkaar in een Excel bestand (of download een voorbeeld HIER)
 • Stap 2: Verdeel de omzet en kosten over de maanden
  Je hebt nu je omzet en kosten inzichtelijk. Verdeel deze over 12 maanden, naast elkaar. Je hebt nu een maandverdeling. Hou in mei rekening met je vakantiegeld. Dat is veiligheidshalve het gewone nettoloon vermenigvuldigd met 2. In het voorbeeld is dit al makkelijk voor je gedaan.
 • Stap 3: Hou rekening met de rustige zomermaanden
  De zomermaanden in de installatiebranche zijn relatief rustig. De omzet is lager, maar de vaste lasten blijven hetzelfde. Hou hier rekening mee. Dit geeft je in mei vertrouwen om zonder stress het vakantiegeld te betalen.
 • Stap 4: Bereken de tekorten en overschotten per maand
  Maak onderaan totaaltellingen. Is er een tekort of een overschot in die maand? Bij een tekort: wat kun je in de maanden daarvoor doen om het tekort op te lossen?
 • Stap 5: Standaardiseer en automatiseer
  Heel goed. Je begrijpt nu hoe de kasstroom van jouw installatiebedrijf zich door het jaar heen beweegt. Het is nu belangrijk om continue een vinger aan de pols te houden en inzicht te blijven houden in de kasstroom en de ontwikkeling. Het is daarom belangrijk om in ieder geval elke maand de kasstroom aan te vullen met de werkelijke cijfers. Daarnaast is het belangrijk om elk jaar opnieuw de kasstroom begroting op te stellen.

Hulpmiddelen

Er zijn geautomatiseerde toepassingen om dit te doen. Toepassingen zoals Visionplanner en Speedbalance automatiseren een groot deel van dit proces. Deze toepassingen koppelen ook automatisch met jouw administratie en zijn altijd up-to-date. Wij gebruiken zelf Visionplanner om de kasstroomoverzichten van onze klanten te maken. Financiële Zekerheid betekent inzicht in de kasstroom.

Inzicht in de kasstroom is nog voor veel meer zaken belangrijk dan alleen het inzicht in of je wel of niet het vakantiegeld kunt betalen. Denk aan investeringen. Moet je die nu doen, of kun je beter wachten tot het einde van het jaar?

Help ik zie een tekort!

Gelukkig zie je een tekort nu tijdig ontstaan. Het is niet erg als er een tijdelijke dip zit in je kasstroom, wanneer je dit ook oplost. Voor een tijdelijke dip in je kasstroom kun je denken aan de volgende oplossingen:

 • Vraag een lening aan
 • Telefonisch uitstel van 4 maanden voor de loon- en omzetbelasting
 • Stel investeringen uit
 • Vraag leveranciers om een langere betaaltermijn
 • Debiteurenbeheer

Volgende stap

Wanneer je er klaar voor bent, onze adviseurs hebben veel ervaring in het snel orde op zaken stellen bij een tijdelijke kasstroom dip. Daarnaast helpen we ook om structureel inzicht te geven in de kasstroom.

Ben je klaar om te gaan werken aan je onderneming? Er zijn 3 dingen die je kunt doen:

 1. Download onze Whitepaper over Financiële Vrijheid en hoe je dit kunt bereiken
 2. Lees meer adviezen over het bereiken van Financiële Vrijheid hier
 3. Schrijf je in voor de Intake voor Financiële Vrijheid – Lees er hier meer over

Gerelateerde Artikelen

Share: