Wat zijn de economische vooruitzichten voor de installatiebranche

De installatiebranche maakt historische ontwikkelingen door. De perspectieven voor de installatiesector zijn dan ook zeer gunstig. Waar dat mee te maken heeft?

Met de economische groei, de digitalisering en maatschappelijke transitieopgaven zoals de klimaataanpak. De installatiebranche wordt steeds breder en veelzijdiger en werkt ook steeds meer digitaal. Benieuwd naar de economische vooruitzichten voor de installatiebranche? Wij vertellen je er graag meer over.

 

Aanhoudende groei installatiebranche

De installatiebranche blijft groeien. Logisch ook, dat doet de Nederlandse economie namelijk ook, dankzij de forse toename van de export. Het is zelfs zo dat de economische groei naar verwachting op hetzelfde niveau blijft voor de komende jaren. Daarbij komt ook dat de inflatie momenteel weer toeneemt. Die komt naar verwachting in de komende jaren weer op het gewenste niveau van rond de 2 procent te liggen. Al deze positieve macro-economische ontwikkelingen zijn de eerste tekenen voor een aanhoudende groei van de installatiebranche. Een rooskleurig vooruitzicht dus voor installateurs.

 

Het belang van de installatiebranche neemt toe

We zien dat de installatietechniek een groeiend aandeel heeft in woningbouw, utiliteitsbouw, infratechniek en industrie. Het belang van installateurs neemt dus sterk toe. En dit heeft weer een positief effect op de installatiequote. Inmiddels is de installatiequote voor alle disciplines (elektro, klimaat en sanitair) gestegen. We kunnen zelfs spreken van een installatiequote boven de 50 procent. Dit is gigantisch. Hoe dit komt? Bijvoorbeeld door het feit dat Nederland van het gas af gaat. Dit zorgt ervoor dat het aandeel van klimaattechniek in de woning- en utiliteitsnieuwbouw in 2018 met alleen al ruim 20% is gegroeid. En deze ontwikkeling zet zich naar verwachting de komende jaren verder door. Ook de toename van populariteit van bijvoorbeeld zonnepanelen, domotica en slimme verlichting maken het belang van installateurs groter.

 

Meer banen voor installateurs

De groei van de installatiebranche zorgt natuurlijk ook voor meer banen. Het is zelfs zo dat het aantal banen tot en met 2023 jaarlijks met 1,5 proces toeneemt. Om succesvol te blijven heeft de branche op korte termijn andere kennis, vaardigheden en manieren van werken nodig. Met name technici met digitale vaardigheden en kennis van duurzame technieken voor de energietransitie zijn in de toekomst van grote waarde. Dit maakt bijscholing van installateurs op sommige gebieden cruciaal. Genoeg werk aan de winkel dus, maar een ding is zeker: installateurs hoeven zich geen zorgen te maken over de economische vooruitzichten voor hun branche.

 

Meer weten over de economische vooruitzichten voor de installatiebranche? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op. Wij zijn een adviesbureau gespecialiseerd in de installatiebranche. Wij informeren ondernemers over de ontwikkelingen in de markt en branche.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: