Elektrotechniek is meer dan verlichting en wandcontactdozen

Wat houdt elektrotechniek precies in? Bij elektrotechniek denken veel mensen alleen aan verlichting en wandcontactdozen. Maar het is veel meer dan dat. Wat elektrotechniek dan nog meer precies inhoudt? Daar lees je hieronder alles over.

Elektrotechniek is overal

Elektrotechniek vind je overal om je heen: thuis, op het werk en op straat. Want in het dagelijks leven kunnen mensen nu eenmaal niet zonder elektriciteit. Van lantaarnpalen tot de koelkast en van je smartphone tot een beademingsapparaat in het ziekenhuis: alles draait op elektriciteit. Kort gezegd is elektrotechniek een technische discipline die zich bezighoudt met de toepassing van elektriciteit en elektromagnetische velden.

Verschillende taken en specialismen

Een elektrotechnicus is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met netwerken en elektra. Dit doen elektrotechnici:

  • Nieuwe systemen aanleggen
  • Nieuwe netwerken aanleggen
  • Storingen opsporen en verhelpen
  • Installaties up-to-date houden
  • Service verlenen

Die taken voeren ze niet alleen uit op het gebied van wandcontactdozen en verlichting. Er zijn namelijk ook andere specialismen binnen de elektrotechniek, zoals energietechniek, meet- en regeltechniek, telecommunicatietechniek, elektromechanica en elektronica.

Energietechniek

De energietechniek is gericht op energiesystemen. Dit specialisme bestaat uit 4 sectoren:

  • De opwekking: dit is het omzetten van andere energievormen in elektriciteit. De bronnen daarvan zijn aan de ene kant fossiele brandstoffen, zoals kolen, aardgas en aardolie. De omzetting gebeurt hierbij met behulp van energiecentrales. Aan de andere kant zijn er milieuvriendelijke bronnen, zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht.
  • Het transport: dit is het verplaatsen van elektrische energie over lange afstanden, dus van de energiecentrale naar plaatsen waar elektriciteit nodig is. Het transport gebeurt via hoogspanning.
  • De distributie: dit is het verder verspreiden van de elektrische energie van het transportsysteem naar huizen, bedrijven en andere plekken waar elektriciteit nodig is. De distributie gebeurt via laagspanning.
  • De opslag: als energie tijdelijk niet nodig is, gaat het in een energieopslag om later in te zetten. Energie opslaan kan niet alleen in stuwmeren, maar ook in accu’s, gecomprimeerde lucht en vliegwielen.

Meet- en regeltechniek

De meet- en regeltechniek is gericht op het meten en regelen van grootheden in industriële processen. Geregelde industriële grootheden zijn bijvoorbeeld niveau, temperatuur, pH en druk. Het komt er hierbij op neer dat een meet- en regelsysteem zorgt dat de ingestelde waarde dezelfde is als de daadwerkelijke waarde in het proces. Zo’n systeem corrigeert de waarde als deze te hoog of te laag is.

Telecommunicatietechniek

Met telecommunicatietechniek breng je informatie over van de ene plek naar een andere verbinding. Denk bij die laatste bijvoorbeeld aan radiosignalen, een glasvezelkabel of coaxkabel. Deze techniek gebruikt elektromagnetische velden om informatie over te brengen. Een magnetron en MRI-scanner werken hier bijvoorbeeld op.

Elektromechanica en elektronica

Het vakgebied van de elektromechanica werkt ook dankzij elektromagnetische velden. Die gebruik je hierbij om een beweging in gang te zetten. Deze techniek zit bijvoorbeeld in elektromotoren, dynamo’s en elektromagneten. Een ander specialisme, de elektronica, richt zich juist op niet-lineaire en actieve componenten. Denk daarbij aan transistoren, elektronenbuizen en andere halfgeleiders. Ook de computertechniek is hier onderdeel van.

Hulp nodig? Schakel VANTHUL in

Wat voor specialisme je als ondernemer in de E-installatietechniek ook hebt: het is altijd belangrijk dat je bedrijfsresultaten goed zijn. Wil je weten hoe jouw bedrijf ervoor staat? Schakel dan de specialisten van VANTHUL in. Wij zijn gespecialiseerd in de elektrotechnische installatiebranche, waardoor we je extra goed van dienst kunnen zijn. Meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde Artikelen

Share: