We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe kan ik de belastingen deze maand betalen?

Harry heeft een ETB in midden Nederland. Hij heeft een goed lopende installatiebedrijf, maar toch maakt hij zich zorgen over geldzaken. Al jaren werkt Harry zich een slag in de rondte, maar hij ziet daarvan niets terug op zijn bankrekening en soms kan hij de loonbelasting en de salarissen niet op tijd betalen

Daarover heeft Harry heel veel stress en die onrust is voor zijn vrouw en kinderen vervelend. Ook daarover maakt Harry zich zorgen. Hij heeft amper tijd om mee te gaan naar het sporten van zijn kinderen.

Ondanks zijn harde werken was de winst van Harry mager en in de benchmark scoorde hij lager dan de 80% gemiddelde installatiebureaus.

Over de matige planning en de verouderde administratie heb ik al eerder geschreven. Samen met Harry heb ik een jaarplan opgesteld en een kasstroom overzicht. Dat was de eerste keer niet eenvoudig, maar we hebben het toch gedaan.

Harry begreep het belang van goed inzicht in zijn kasstromen en we zijn begonnen met het aantal dagen dat verkoopfacturen open stonden terug te brengen naar een aanvaardbaar niveau. Harry had wel wat moed nodig om tegen een wanbetaler nee te zeggen. Ik heb hem voorgehouden dat een klant die niet bijdraagt aan je winst en ook niet op tijd betaalt een slechte klant is waar je afscheid van moet nemen.

Samen hebben we ook een jaarplan zo ingericht dat we een “rolling forecast” konden realiseren. Voor wat betreft de debiteuren stelden wij samen steeds kwartaaldoelen die we met elkaar bespraken. Tussentijds overlegden we maandelijks kort over de voortgang.

Over nog meer kritische prestatie indicatoren stelden wij doelen, zoals gemiddelde opbrengst per klant, gemiddelde uurtarief per klant, etc. Op die manier kreeg Harry steeds meer grip op zijn onderneming en binnen enkele maanden verdwenen de geldzorgen.

Zit jij ook in zo een situatie? Neem dan gerust contact op me ons.

Gerelateerde Artikelen

Share: