We maken gebruik van cookies

Accepteer

Inspelen op de coronacrisis

5 tips om slim in te spelen op de coronacrisis

Als ondernemer in de installatiebranche heb je het in deze tijd niet makkelijk. Je kunt bepaald werk tijdelijk niet uitvoeren, klussen gaan niet door of opdrachten worden uitgesteld. Dat terwijl je wel je omzet op peil wilt houden, zodat je bedrijf blijft draaien. Hoe speel je daar slim op in? Met deze 5 tips kom je de crisis goed door.

1. Geef geen kortingen

Nu je het rustiger hebt, is het verleidelijk om je prijzen te verlagen of kortingen te geven aan je klanten. Maar dat is erg onverstandig. Want de kostprijs is de afgelopen jaren juist alleen maar gestegen. Daarnaast gaat op 1 juli een cao-loonsverhoging van 3,5% in. Als je stunt met je prijzen, draai je dus waarschijnlijk verlies. Houd je tarieven daarom op hetzelfde niveau als normaal.

2. Wees scherp op je planning

De meeste installatiebedrijven hadden voor deze crisis enorm veel ingeplande opdrachten. Nu bepaalde klussen wegvallen of uitgesteld worden, ontstaan gaten in je planning. Wees hier scherp op. Ga met andere opdrachtgevers in gesprek en vraag of je hun project naar voren kunt schuiven. Kan dit niet? Kijk dan of andere installatiebedrijven hulp nodig hebben. Zo ja, leen je werknemers dan tijdelijk aan hen uit. Als je het zelf na de crisis ineens heel druk hebt, kun je juist weer personeel van hen lenen.

3. Blijf je rekeningen betalen

Omdat er nu minder geld binnenkomt, heb je misschien de neiging om je rekeningen later te betalen. Hoe aantrekkelijk dat ook is, kom toch je betalingsverplichtingen na. Want als je later betaalt, kan bijvoorbeeld je leverancier ook zijn rekeningen niet op tijd betalen. Zo ontstaat een vicieuze cirkel waar uiteindelijk veel bedrijven last van krijgen. Dat maakt de crisis nog dieper en jouw financiële positie uiteindelijk nog slechter.

4. Wees creatief en proactief

Deze tijd vraagt om creatieve oplossingen. Denk daarom in kansen in plaats van beperkingen. Is er bijvoorbeeld onderhoud of vernieuwing van installaties nodig bij op dit moment lege kantoorgebouwen of scholen? Haal dit soort klussen dan naar voren. Omdat veel gebouwen op dit moment niet of beperkt in gebruik zijn, is dit juist de ideale tijd voor groot onderhoud. Wees dus flexibel en benader je klanten proactief. Ze waarderen het vaak enorm als je met ze meedenkt.

5. Blijf positief

Het allerbelangrijkste in een crisis is om niet bij de pakken neer te gaan zitten. Behalve dat je daar zelf niets mee opschiet, zorgt het ook voor ongemotiveerd personeel. Blijf dus positief, dan zijn je werknemers dat ook. Bedenk je dat de installatiebranche juist geweldige jaren achter de rug heeft. De toekomst van de branche ziet er nog steeds rooskleurig uit. Dit is gewoon een fase waar je doorheen moet.

Financieel advies nodig? Schakel VANTHUL Hul in

Wil je graag dat een expert eens een blik op je financiën werpt, om erachter te komen waar nog kansen liggen? Dan zit je goed bij VANTHUL. Onze specialisten kijken samen met jou hoe je bedrijf ervoor staat en hoe je het beste deze crisis door komt. Zo voorkom je financiële problemen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Fill out my online form

Share: