We maken gebruik van cookies

Accepteer

Is de dreigende stagflatie een bedreiging of een kans voor E-Installateurs?

De stijgende energieprijzen gecombineerd met de economische effecten van de corona-crisis zorgen voor de hoogste druk op de koopkracht in veertig jaar. E-installateurs zitten altijd aan het einde van de cyclus. Die gaan daar op termijn ook last van krijgen. Hoe kunnen E-Installateurs zich het beste voorbereiden op deze nieuwe economische realiteit?

Het hoeft geen heel groot probleem voor E-Installateurs te worden dat de markt afkoelt. Dat zorgt ook voor de nodige kansen. Denk aan de volgende dingen:

  • Hoge energieprijzen zorgen voor een versnelling in de Energietransitie. Als de energietarieven stijgen, daalt tegelijkertijd de terugverdientijd van een investering in schone energie;
  • Je medewerkers kiezen voor zekerheid. Minder verloop en minder gekte op de arbeidsmarkt;
  • De tarieven gaan omhoog. Maar liever duur, dan niet te koop in dit geval;
  • Klanten kiezen voor leveringszekerheid. Dat versterkt de klantentrouw;
  • E-Installateurs die niet goed voorbereid zijn, maken ruimte voor goede ondernemers.

Hoe zorg je ervoor dat je klaar bent voor de crisis?

Verbeter je kaspositie

De belangrijkste asset voor een crisis begint, is geld op de bank. Zorg ervoor dat je snel in beeld hebt wat je aan geld nodig hebt om te ondernemen en stem daar je leningen op af. Tijdens een crisis zijn banken minder geneigd om geld uit te lenen. Maar zoek het niet alleen in geld op de bank. Wat dacht je van klanten die jou nog moeten betalen? Zorg ervoor dat je zo snel mogelijk, zoveel mogelijk openstaande rekeningen bij je klanten betaald krijgt.

Investeer in groei

Groeien in een crisis klinkt gek. Maar dit is het moment om de hefboom van de Energietransitie te benutten. Er zijn legio andere kansen in een crisis. Bijvoorbeeld het overnemen van een collega die het moeilijk heeft. Want er komt altijd ook weer een einde aan een crisis. En dan profiteer jij als e-installateur met een groter bedrijf van de economische meewind die je dan in de rug hebt.

Investeer in marketing

Wat doe je nu om klanten te krijgen? Wat je ook doet, breid je marketingbudget uit. Of begin met marketing en reclame. Veel concullega’ s van je zullen tijdens een recessie de neiging hebben minder uit te geven aan marketing. Daar kun je van profiteren en het omkeren in je voordeel. En klanten heb je nooit genoeg. Goede klanten uiteraard.

Investeer in advies

Ons POWER-programma voor E-Installateurs helpt je door de crisis heen. Wij helpen je om aan de goede knoppen te draaien en om moeilijke beslissingen te onderbouwen met heldere analyses. Als je nog geen kennis hebt gemaakt met POWER, kijk dan even op onze website. Met POWER sta je er niet alleen voor in een crisis.

Investeer in je klanten

Je huidige klanten helpen je door de crisis. Natuurlijk zijn ze gevoeliger worden voor de prijs die ze betalen. Maar als je een goede relatie met je klanten hebt, speelt dat minder een rol. Dan zien ze meer je toegevoegde waarde als betrouwbare en kundige partner. Zorg er dus voor dat je investeert in de relatie met die klanten waar je in de crisis mee verder komt.

Investeer in je teamrelaties

Je team bij elkaar houden is belangrijker dan ooit. Nu kun je extra profiteren van de Energietransitie als je over de goede mensen beschikt.  Daar komt nog bij dat je bedrijf meteen meelift op economische opgang zodra die zich aandient. Praat dus regelmatig over de situatie met je teamleden. Investeer in opleidingen, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Laat je monteurs meedenken om bij klanten meer omzet uit een bestaande of nieuwe opdracht te halen. Zij zijn je oren en ogen op het werk. Maak daar werk van.

Omdenken

De belangrijkste tip die we kunnen geven is dat je moet omdenken. Daar staat of valt het bovenstaande mee. Een crisis is geen reden om de moed te verliezen. Maar juist een aanmoediging voor goede ondernemers om hun bedrijf voor te bereiden op een nieuwe toekomst. Laat het je dus niet uit het veld slaan, maar zorg ervoor dat je sterker uit de crisis komt, dan je erin ging.

POWER

Heb je vragen of kunnen we je helpen bij de uitdagingen waar je als E-Installateur nu voor staat? Neem vrijblijvend contact met ons op. We vertellen je graag over ons POWER-programma voor E-Installateurs. Of neem gratis deel aan een van onze webinars. Kijk

 

 

Share: