Onderdelen van een jaarrekening

Dit zijn de onderdelen van een jaarrekening

Als ondernemer ontkom je er niet aan: de jaarrekening. Dat is een financieel eindverslag van je installatiebedrijf, dat je elk jaar zelf opstelt of laat opstellen. Maar wat is een jaarrekening nu precies en uit welke onderdelen bestaat het? En wat is het doel ervan? Daar vertelt VANTHUL je alles over.

Wat is een jaarrekening?

Een jaarrekening laat in grote lijnen zien wat er met je bedrijf is gebeurd in een bepaald boekjaar. Zo’n boekjaar loopt in de meeste gevallen van 1 januari tot en met 31 december. De jaarrekening sluit aan op je administratie en je administratie komt weer overeen met boekstukken. Boekstukken zijn bijvoorbeeld bankafschriften, facturen en bonnen. Je kunt je jaarrekening zelf opstellen, maar de meeste ondernemers laten een boekhouder of belastingadviseur dit doen. Bij grote bedrijven moet een accountant de jaarrekening goedkeuren.

De onderdelen van een jaarrekening

Een jaarrekening heeft drie onderdelen:

  1. De balans. Deze bestaat uit bezittingen (activa) en schulden en je eigen vermogen (passiva). Links en rechts staan altijd dezelfde bedragen. Als je bijvoorbeeld een bedrijfsauto koopt van 15.000 euro, dan staat deze bij de activa. De 15.000 euro van je vermogen die je eraan hebt uitgegeven, komt bij de passiva. Een balans is dus letterlijk altijd in balans.
  2. De resultatenrekening, ook wel winst- en verliesrekening genoemd, van het boekjaar. Daar staan alle inkomsten en uitgaven van je onderneming op. Ook afschrijving maakt hier deel van uit, bijvoorbeeld van een auto of machine. Het verschil tussen de inkomsten en uitgaven is de winst (als de inkomsten hoger zijn) of het verlies (als de uitgaven hoger zijn).
  3. Een toelichting op de balans en resultatenrekening. Hoe uitgebreid deze moet zijn, verschilt per bedrijf. Zo bestaat de toelichting bij een eenmanszaak uit basisgegevens van de onderneming en een beschrijving van hoe de balans tot stand is gekomen.

Doelen van een jaarrekening

Maar waar is een jaarrekening nu eigenlijk goed voor? Het eerste doel ervan is dat deze jou een duidelijk overzicht geeft van hoe je onderneming er financieel voor staat. Zo kun je jouw bedrijf ook makkelijk vergelijken met andere installatiebedrijven. Daarnaast gebruik je de jaarrekening om financiële verantwoording af te leggen aan de Belastingdienst. Je hebt deze bijvoorbeeld nodig voor de winstaangifte inkomstenbelasting. Ook controleert de Belastingdienst de jaarrekening in sommige gevallen, bijvoorbeeld om erachter te komen of je fraude pleegt. Een ander doel is financiële verantwoording afleggen aan de bank of andere financier. Als je veel geld hebt geleend voor je onderneming, geldt de jaarrekening als een soort garantie dat je kunt blijven aflossen.

VANTHUL helpt graag met je jaarrekening

Ben je liever bezig met ondernemen dan met administratie? Of beginnen alle cijfers je al te duizelen zodra je aan een jaarrekening denkt? VANTHUL staat voor je klaar. Wij stellen graag je jaarrekening op. Als je een groot bedrijf hebt, controleren onze accountants deze en keuren hem daarna goed. Heb je vragen of wil je een afspraak maken? Neem gerust contact met ons op.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: