Ontwikkelingen in ondernemerschap: zeven trends in de installatiebranche

Zoals je in dit blog van ons kunt lezen, schuift de rol van de installateur langzaam maar zeker op richting die van adviseur. Die verandering wordt mede ingegeven door nieuwe trends binnen het vakgebied.

Maar wat zijn dan die trends die de ontwikkelingen in het ondernemerschap van de installateur triggeren? VANTHUL specialist in de installatiebranche zet de belangrijkste voor je op een rijtje.

Trend 1 | Warmtepompen: hotter dan ooit

En dan bedoelen we niet dat deze apparaten zo sexy zijn of dat het water dat ze rondpompen zo’n hoge temperatuur heeft. Maar we bedoelen wel dat warmtepompen onder impuls van de energietransitie steeds vaker gebruikt worden. Het zal nog wel even duren voordat ze dezelfde aantallen bereiken als de CV-toestellen (meer dan 400.000 installaties per jaar), maar toch is de verwachting dat er in 2019 ruim 50.000 bij zullen komen in Nederland. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: bijscholing.

 

Trend 2 | Back to school

Nieuwe ontwikkelingen en technologieën vragen om nieuwe kennis. En waar doe je die kennis op? Juist: in het onderwijs. Om die warmtepomp onder de knie te krijgen, of om een certificering te ontvangen, zoals bijvoorbeeld die voor gasgestookte installaties die in 2019 verplicht wordt. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: investeren van tijd en geld.

 

Trend 3 | Strijd om kundig personeel

Hoe zorg je dat je goed personeel binnenhaalt en vasthoudt als er zoveel concurrerende bedrijven zijn in de installatiebranche? Wat heb jij te bieden dat je concurrent niet heeft? En dan bedoelen we niet alleen financieel! Werving en behoud van vaklui is belangrijker dan ooit, want voor jou minstens tien anderen. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: nieuwe arbeidsvoorwaarden en extra’s voor je personeel scheppen en ontwikkelen.

 

Trend 4 | Standaardisering steeds vaker standaard

In nieuwbouw zie je steeds meer standarisatie; met minder beschikbaar personeel toch evenveel doen. Het gevolg is dat er binnen de installatiebranche ook meer en meer gaan werken met voorgemonteerde afgiftesets. Voor bijvoorbeeld vloeren en wanden, waarin het installatiewerk al is voorgemonteerd. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: werken met een nieuw businessmodel waarbij het installatiewerk zich van de bouwplaats naar de ‘bouwfabriek’ verplaatst.

Trend 5 | Alles draait om data

In de installatietechniek gebruikt men data al veelvuldig om op afstand toestellen aan te sturen. In de nabije toekomst gaat toesteldata ook gebruikt worden voor het beheer en onderhoud van die toestellen. Informatie zoals draaiuren en rendementen wordt daarmee een strategisch tool die via sensoren deze gegevens interpreteert. Service en onderhoud wordt datagedreven. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: meer rendement op de uren.

 

Trend 6 | Decentrale inregeling

Over sensoren gesproken: lokaal verwarmen, koelen of ventileren wordt regeltechnisch daarmee steeds beter mogelijk. Denk aan ventilatiesystemen met zone-regelingen voor boven en benedenverdiepingen en radiatorknoppen die met elkaar verbonden zijn, zodat per ruimte ingespeeld kan worden op de energiebehoefte in huis of kantoor. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: ontwikkelen van nieuwe specialismen.

 

Trend 7 | Bestaande installaties optimaliseren

Energiebesparing wordt steeds belangrijker. Vanwege het milieu én de portemonnee. Dure ingrepen zijn daarvoor lang niet altijd nodig. Door bestaande installaties beter in te regelen kun je al heel wat winst en rendement op dit gebied realiseren. Sterker nog: inregelen wordt een erkende maatregel. Mogelijk gevolg voor de ontwikkeling in ondernemerschap: mogelijkheid voor je installateurs om zich via slimme tools technisch te onderscheiden.

 

VANTHUL helpt je bij belangrijke ontwikkelingen in ondernemerschap

Ben je werkzaam als installateur? Dan is de kans groot dat je ook te maken krijgt met ontwikkelingen in ondernemerschap. Omdat de inhoudelijke kant van dit vak verandert. VANTHUL kan je daarbij helpen met praktisch advies, toegespitst op jouw situatie, aangezien we gespecialiseerd zijn in de installatiebranche.

Wil je meer informatie of een deskundig advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Financiële vrijheid

 

 

In de peiler; Ondernemingsgroei wordt ‘Groeipotentieel’ uitgebreid behandeld, zodat jij als ondernemer verder kunt groeien.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: