We maken gebruik van cookies

Accepteer

Zonnepanelen: let op verschil geïntegreerde en niet-geïntegreerde

Hernieuwbare energie is populair. In 2019 zijn in Nederland bijna 7 miljoen zonnepanelen geïnstalleerd. Weet je als installateur ook genoeg van de btw aftrek af? Het mes snijdt daarbij aan 2 kanten: jij kan een hogere prijs vragen en de afnemer heeft een voordeel. In dit artikel gaan we in op het verschil tussen geïntegreerde en niet-geïntegreerde zonnepanelen. Want dit heeft gevolgen voor de btw aftrek.

Geïntegreerde zonnepanelen en niet-geïntegreerde zonnepanelen

Geïntegreerde zonnepanelen worden door de Belastingdienst gezien als gedeeltelijke dakbedekking. Dat is op grond van het goederenrecht. Daar wordt een onderscheid gemaakt tussen roerende zaken en onroerende zaken.

Roerende zaken zijn gemakkelijk te demonteren en te verplaatsen. Onroerende zaken zijn zaken die verbonden zijn met de grond. In het verleden werd ook wel gesproken over ‘aard- en nagelvast’. Dat geeft in ieder geval een duidelijk beeld van wat er onder verstaan wordt.

Waarom is het verschil belangrijk

Omdat geïntegreerde zonepanelen worden gezien als gedeeltelijke dakbedekking, heeft dit gevolgen voor de btw aftrek van je klant. Dat is dan met name een klant die particulier is of geen (BTW)-ondernemer is.

De Belastingdienst vindt namelijk dat maar 1/3 deel van de btw op de aanschaf op dat moment aftrekbaar is.

Hieronder een voorbeeld.

Stel je klant koopt 12 zonnepanelen. Ze kosten exclusief btw € 300 per stuk. Dan investeert je klant dus € 3.600 exclusief btw. De BTW hierover is € 756.

Omdat 1/3 deel van de aanschaf aftrekbaar is (want je hebt geïntegreerde zonnepanelen verkocht), zou je klant in dit voorbeeld dus € 252 aan voorheffing btw in aftrek kunnen nemen.

Bij niet-geïntegreerde zonnepanelen geldt dit niet. Dat wil dus zeggen, dat hiervoor de voorheffing teruggaaf € 756 zou zijn.

Let goed op wat je aanbiedt

Niet-geïntegreerde zonnepanelen zijn misschien minder mooi. Maar het voordeel voor jou is dat je ook kan rekenen met een hogere prijs, omdat de btw aftrekbaar is voor je klant.

Heb je vragen of input nodig voor je komende aanbieding? Neem contact met ons op. We helpen je graag bij het optimaliseren van je voorstel.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: