We maken gebruik van cookies

Accepteer

4 tips om je financiële toekomst veilig te stellen

Je maakt je zorgen over de financiën van je bedrijf, en dan vooral over de financiële toekomst. Straks lukt het niet om de salarissen te betalen en houd je wel genoeg over voor je pensioen? Met deze 4 tips stel jij als ondernemer je financiële toekomst veilig, of dat nu volgende week of over 20 jaar is.

Van dichtbij tot ver weg

Financiële toekomst is een breed begrip. Het kan gaan over morgen of over 30 jaar later. Want kan je die factuur van je leverancier wel betalen? Of je wilt op korte termijn een investering doen, maar denkt dat het onmogelijk is als je de bankrekening ziet. Als je kijkt naar de lange termijn, wil je niet eeuwig doorwerken. Maar is er wel genoeg geld om ooit te stoppen met werken? En houd je wel voldoende over voor een goed pensioen? Dit zijn allemaal vraagstukken die je bezig kunnen houden als je nadenkt over de financiële toekomst.

4 tips voor grip op je financiële toekomst

Je financiële toekomst veiligstellen begint bij de basis: je bedrijfsvoering. Zodra je die verbetert, verhoog je de omzet zonder dat je werknemers meer uren maken. Dat geeft je meteen een stuk meer zekerheid over je financiële positie. Met deze tips lukt dat:

  1. Werk met vaste prijzen. Als je voor elke klant een dealtje maakt, is al gauw het einde zoek. Je maakt je prijzen dan ongemerkt steeds lager. Zodra je vaste prijzen invoert, is dit verleden tijd. Dit is ook fijn voor je klanten, want die weten precies wat ze kunnen verwachten.
  2. Verhoog je prijzen structureel. Als je toch je prijzen verandert in vaste bedragen, grijp die gelegenheid dan aan om ze te verhogen. Veel elektrotechnische installatiebedrijven werken namelijk voor te lage tarieven. Daardoor houd je te weinig over om bijvoorbeeld te investeren in je bedrijf. Bang dat klanten naar de concurrent gaan? Dat is niet nodig. Dit soort klanten zijn namelijk meestal hoofdpijnklanten, waar je maar beter vanaf kunt zijn.
  3. Lever meer toegevoegde waarde dan je concurrent. Om te voorkomen dat A-klanten naar de concurrent overstappen, moet je meer toegevoegde waarde leveren. Zorg dat je betere service hebt, meer direct persoonlijk contact en sneller voor ze klaarstaat. Ook iets kleins als een kaartje sturen op de verjaardag of bij een jubileum van je klant, maakt al een groot verschil.
  4. Stel een tijdsbudget in voor alle taken. Je prijzen verhogen helpt niet als je team vervolgens te lang doet over elke taak. Hang daarom een bepaalde tijdsduur aan iedere klus. Zo weet je personeel precies waar ze aan toe zijn en werkt je bedrijf efficiënter.

Laat je financiële toekomst checken

Met deze tips kom je een heel eind om je bedrijfsvoering te verbeteren en meer geld over te houden, bijvoorbeeld om te investeren of in je pensioen te steken. Maar hoe weet je wat het goede moment is om te investeren? En wat is nu eigenlijk een veilige plek voor je pensioen, waar je geen geld verliest als het slechter met je bedrijf gaat? Met al dit soort vragen helpen onze specialisten je graag. We kijken samen naar de knelpunten en wat er beter kan, zodat het straks goed zit met jouw financiële toekomst. Ben je benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

 

Gerelateerde Artikelen

Share: