We maken gebruik van cookies

Accepteer

Het belang van een goed klimaatsysteem in een kantoorgebouw

Een goed klimaatsysteem in een kantoorgebouw was altijd al belangrijk. Dat belang is alleen maar groter geworden door de uitbraak van het coronavirus. Waarom dat zo is en wat jij daar als E-installatiebedrijf in kunt betekenen? VANTHUL vertelt het je in dit blog.

Een gezond binnenklimaat

Kantoormedewerkers brengen zo’n 8 uur per dag door op kantoor. Een gezond binnenklimaat is dan niet alleen prettig, maar zorgt ook voor een hogere productiviteit. Hieruit bestaat veilige en gezonde binnenlucht:

  • Een goede luchtvochtigheid van tussen de 40 en 60%
  • Een aangename temperatuur van tussen de 18 en 21 graden
  • 80% stikstof en 20% zuurstof
  • Geen nare geuren of stank
  • Geen schadelijke stoffen, bacteriën of virussen

Een goed klimaatsysteem draagt bij aan al deze factoren.

Gevolgen van slechte binnenluchtkwaliteit

Als ook maar een van de aspecten hierboven niet in orde is, leidt dat al snel tot klachten bij werknemers. Denk dan aan verkoudheidsklachten, branderige of droge ogen, hoofdpijn en vermoeidheid. Is de binnenluchtkwaliteit ronduit slecht? Dan kunnen medewerkers het sick building syndrome oplopen. Behalve de hiervoor genoemde klachten hebben ze dan doorlopend last van griepverschijnselen, geïrriteerde slijmvliezen en concentratieproblemen. Een goed klimaatsysteem is dus van groot belang.

De verspreiding van het coronavirus

Dat belang is nog groter geworden sinds het coronavirus rondwaart. Het coronavirus verspreidt zich namelijk niet alleen door direct contact tussen mensen en hoesten of niezen. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat het virus zich ook over langere afstanden verspreidt via kleine druppeltjes, oftewel aerosolen. Onderzoek laat zien dat deze aerosolen minutenlang in een ruimte blijven zweven en meters ver komen. Op die manier kan één besmet persoon heel veel andere mensen besmetten.

Ventilatie en corona

Een slecht klimaatsysteem draagt bij aan besmettingen via aerosolen. Dat recirculeert namelijk de lucht, waardoor dezelfde lucht van de ene naar de andere ruimte stroomt. Als hier virusdeeltjes in zitten, komen die in verschillende ruimtes terecht. Een goed klimaatsysteem voert de lucht in een ruimte juist af en blaast verse lucht van buiten naar binnen. Op die manier neemt de concentratie van aerosolen af en is de kans op besmetting een stuk kleiner.

Dit kun jij als installatiebedrijf betekenen

Heb je kantoorgebouwen in je klantenbestand? Dan is het in deze tijd extra belangrijk dat hun klimaatsystemen optimaal werken. Dit kun je bijvoorbeeld voor je klanten betekenen:

  • Is het nog geen tijd voor het jaarlijkse onderhoud? Stel dan voor om de afspraak te vervroegen of extra onderhoud te doen
  • Let tijdens de controle goed op of de toevoer van verse lucht openstaat en of er geen filters verstopt zitten
  • Adviseer je klanten over de beste instellingen om verspreiding van het virus te voorkomen. Op kantoren is het bijvoorbeeld belangrijk om de ventilatoren niet uit te zetten en dus ‘s nachts te laten doordraaien. Tijdens werktijden is het verstandig om de ventilatie op maximaal te zetten
  • Is er een bedrijfskantine? Adviseer het keukenpersoneel dan om de afzuiging langer te laten doordraaien

Advies nodig? Schakel onze specialisten in

Het coronavirus heeft grote gevolgen, ook in de elektrotechnische installatiebranche. Heb je behoefte aan advies, bijvoorbeeld over hoe je in deze tijd toch je omzet op peil houdt? De specialisten van VANTHUL staan voor je klaar. We helpen je graag kansen en mogelijkheden te benutten. Wil je meer weten? Bel of mail ons dan even.

Gerelateerde Artikelen

Share: