We maken gebruik van cookies

Accepteer

Is de productiviteit van jouw personeel goed? | VANTHUL

Als ondernemer wil je dat je bedrijf gezond is. Dat betekent dat je niet alleen goede omzetten draait, maar ook dat de productiviteit van het personeel goed is. Hoe weet je nu of je personeel wel productief genoeg is? En hoe hou je ze gemotiveerd? Daar vertellen we je hieronder alles over.

Bereken de productiviteit van je personeel

De makkelijkste manier om de productiviteit van je personeel te meten, is door een berekening te maken. Dat kan bijvoorbeeld met het Direct Labor Efficiency Ratio. Dan deel je je bruto marge door de loonkosten van je medewerkers. De bruto marge bereken je door de inkoopkosten (bijvoorbeeld van de materialen die je gebruikt) van de gefactureerde omzet af te trekken. De uitkomst van die som geeft je meer duidelijkheid over de productiviteit:

 

  • Lager dan 1: Je werknemers kosten meer dan ze opleveren. Er moet iets veranderen om je bedrijf weer gezond te maken.
  • Gelijk aan 1: De medewerkers kosten ongeveer evenveel als ze opleveren.
  • Tussen 2 en 3: Met deze uitkomst begint je installatiebedrijf geld te verdienen.
  • Tussen 3 en 5: Dit is vaak het ideale getal voor een onderneming. Je bedrijf verdient goed, terwijl de medewerkers niet te veel of te weinig werk hebben.
  • Hoger dan 5: Je buit je personeel uit. Met dit getal moet er iets veranderen om te voorkomen dat je werknemers overwerkt raken.

 

Tips om je personeel productiever te maken

Als je ontevreden bent over de productiviteit van je personeel, dan zijn er verschillende manieren om die te verhogen. Met deze tips lukt dat zeker:

  • Leid je medewerkers continu op. Denk daarbij aan een timemanagement-training. Zo leren ze om productiever te werk te gaan.
  • Verbeter en automatiseer je processen waar mogelijk. Dat doe je bijvoorbeeld door beter gereedschap voor je personeel aan te schaffen. Dan kunnen ze hun werk efficiënter uitvoeren.
  • Verbeter de producten die je verkoopt. Leveren de goedkope cv-ketels die je aansluit vooral veel reparaties, schade en uitval binnen de garantieperiode op? Kies er dan voor om alleen de duurdere varianten nog te installeren. Hoe minder problemen er zijn met de apparatuur, hoe meer je werknemers zich kunnen focussen op andere klussen die wel geld opleveren.
  • Verkoop vooral aan kernklanten. Kernklanten zijn de beste klanten. Ze hebben je product en service nodig en passen bij je bedrijf. Niet-kernklanten zijn moeilijk tevreden te stellen en leveren vooral gedoe op. Dat kost onnodig veel tijd, wat de productiviteit niet ten goede komt.
  • Hou je medewerkers gemotiveerd. Dat doe je niet alleen door een goed salaris te betalen. Laat regelmatig blijken dat je je medewerkers waardeert en ze echt een bijdrage leveren aan het bedrijf. Het is ook belangrijk om zo nu en dan even te vragen hoe het gaat. Dat geeft ze een goed gevoel. En gelukkig personeel is bewezen productiever.

 

Meer weten over de productiviteit van je personeel? Schakel VANTHUL in

Ben je niet handig met cijfers en wil je graag weten hoe productief jouw werknemers nu echt zijn? Schakel dan de specialisten van VANTHUL in. Heb je goed personeel maar wil je advies over hoe je hen kunt behouden? Lees hier meer. Wij berekenen graag hoe het ervoor staat. Op basis daarvan adviseren we je wat je het beste kunt doen om je bedrijf optimaal te laten presteren. Bel of mail ons voor een afspraak of meer informatie.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: