We maken gebruik van cookies

Accepteer

Opstellen van een leenovereenkomst

Zoals ik al eerder heb geschreven kun je geld lenen bij je eigen bv. Hier zitten zowel voor- als nadelen aan. Als je jezelf geld leent zijn er fiscale en juridische haken en ogen. Deze keer ga ik in op de overeenkomst die hierbij gesloten moet worden.

Wat is daar het belang van? En waarom moet je die schriftelijk vastleggen. Daarnaast krijg je ook toegang tot een model overeenkomst van geldlening.

Zakelijk handelen

Het is van belang dat tussen je bv en jou als aandeelhouder / bestuurder zakelijk gehandeld wordt. Dit beschermt je niet alleen bij een eventueel faillissement, maar ook tegen controles door de Belastingdienst.

Waarschijnlijk krijg je het meest te maken met de Belastingdienst. Deze kijkt naar de zakelijkheid van alle afspraken. Want het zou zomaar toch dividend kunnen zijn geweest. Als het dividend is had je 25% aanmerkelijk belangheffing moeten betalen. Daarom adviseren wij altijd om een overeenkomst op te maken. Ook adviseren wij om zekerheid te stellen en een zakelijk rente percentage vast te leggen. Wat een zakelijk rentepercentage is, is niet gemakkelijk om te bepalen. Daarover zal ik dus een volgende keer een blog schrijven.

En de curator dan?

Als je helaas toch geconfronteerd wordt met het faillissement van je bedrijf dan zal de curator alle transacties tussen de bv en jou als aandeelhouder nagaan. Met name ook om te controleren of er niet onterecht geld aan de bv onttrokken is. Nog een reden dus om de overeenkomst goed op orde te hebben. Anders zou het zomaar zo kunnen zijn dat je het bedrag in één keer terug moet betalen.

Belangrijk aandachtspunt bij rechtshandelingen tussen de bv en jou als aandeelhouder is dat er op grond van de wet sprake is van een tegenstrijdig belang. Dat komt omdat de enig aandeelhouder en bestuurder betrokken zijn bij een rechtshandeling, namelijk de leningovereenkomst. In de wet is opgenomen dat bij een tegenstrijdig belang het besluit genomen wordt door de algemene vergadering. Tenzij de statuten van je bv anders bepalen. Check dus goed wat de statuten van je bv hierover zeggen. Als de statuten van je bv dit zeggen, dan moeten er ook notulen van de Algemene Vergadering van Aandeelhouders zijn waar toestemming wordt gegeven de overeenkomst te tekenen.

Let goed op

Als je geld aan jezelf over maakt in de vorm van lening, let dan dus goed op dat je dit formeel goed regelt. Daarmee voorkom je gedoe met de Belastingdienst en/of een curator. Maak eventueel gebruik van onze modellen om de afspraken goed op papier te zetten.

  • Model geldleningovereenkomst
  • Model Model notulen

 

Neem bij vragen contact met ons op, wij helpen je graag.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: