We maken gebruik van cookies

Accepteer

Hoe zorg ik ervoor dat mijn personeel niet voor een ander gaat werken?

In deze tijd van schaarste op de arbeidsmarkt is het jou als ondernemer er alles aan gedaan om je personeel te behouden. Het vinden van goed personeel is verschrikkelijk moeilijk, waardoor het kwijtraken van je huidige personeel nu nog meer pijn doet dan normaal. Maar hoe zorg je er nu voor dat jouw personeel niet voor de concurrent gaat werken? Hou zorg je ervoor dat je personeel tevreden is en dat bij jou blijft.

Waarom willen we tevreden personeel?

De meeste werknemers zijn van nature niet geneigd om te zoeken naar een nieuwe uitdaging indien ze tevreden zijn bij hun huidige werkgever. Pas zodra de uitdaging uit hun functie verdwenen is. Of als ze onenigheid krijgen met hun leidinggevende gaan werknemers echt nadenken of ze nog wel tevreden zijn over hun huidige werkgever. Het is dus zaak om ervoor te zorgen dat niet zo snel gebeurd. Tevreden personeel is uiteraard loyaler t.o.v. zijn werkgever dan ontevreden personeel.

Personeel is jouw visitekaartje

Een ander voordeel van tevreden personeel is dat ze een beter visitekaartje voor je onderneming zijn dan ontevreden personeel. Een werknemer die bij een klant zijn hart lucht over de moeilijke samenwerking die hij heeft met zijn leidinggevende zorgt uiteraard niet voor de gewenste mond-tot-mond reclame. Een tevreden medewerker zal echter eerder met hartstocht over zijn werk vertellen en zodoende een positief gevoel achter laten bij de klant.

Naast de betere reclame werkt tevreden personeel ook productiever dan ontevreden personeel. Door productievere werknemers kun je in dezelfde tijd meer werk afkrijgen. Tevreden werknemers zorgen er dus voor dat je het rendement van je onderneming kunt vergroten. Een bijkomend voordeel is dat tevreden personeel ook een lager ziekteverzuim heeft dan ontevreden personeel. Ook dit zorgt voor een boost van je rendement.

Hoe zorgen we voor tevreden personeel?

Het belang van tevreden personeel is nu wel duidelijk, maar hoe zorg je ervoor dat ze tevreden blijven? Hiervoor is het van belang om te weten wat ervoor zorgt dat je personeel tevreden is. Uit ervaring weten wij dat de financiële beloning niet de allerbelangrijkste oorzaak is van tevreden personeel. Maar wat is dan wel belangrijk?

Een goede sfeer binnen het bedrijf is bijvoorbeeld heel belangrijk. En een goede relatie met je leidinggevende is ook zeer belangrijk. Beide dragen voor een groot deel bij aan de tevredenheid van je personeel. Een ander belangrijk punt is het gevoel van betrokkenheid bij het bedrijf. Zorg voor een wij-gevoel binnen de onderneming. Dit kun je onder andere bewerkstelligen door samen met je personeel na te denken over hoe je jouw onderneming kan verbeteren. Ook kun je ervoor zorgen dat iedereen binnen het bedrijf weet waar je voor staat. De missie van jouw onderneming moet kenbaar zijn en ook welke waarden horen bij het uitdragen van deze missie.

Maak het werk zo gemakkelijk mogelijk

Naast deze gevoelskwesties zijn er uiteraard ook tastbare zaken die ervoor zorgen dat personeel tevreden is en blijft. Zorg bijvoorbeeld voor een goede planning en voorbereiding. Niets is zo frustrerend om aan een klus te willen beginnen, maar er dan achter komen dat de voorbereiding niet op orde is. Zorg er daarnaast voor dat alle randvoorwaarden die er moeten zijn om goed te kunnen werken aanwezig zijn. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan het juiste gereedschap, goed werkende bedrijfsmiddelen en lekkere koffie.

Uit je waardering

Ben je tevreden over je personeel, laat het dan blijken. In Nederland zijn wij nogal gewend om alles wat niet goed is te benoemen, maar de dingen die wel goed gaat niet te benoemen. Waardering krijgen van je werkgever is zeer belangrijk of dit in de vorm van woorden is of in de vorm van een financiële bijdrage. Een goede financiële beloning zorgt uiteraard ook voor een bijdrage aan het werkplezier van je werknemers. Het is daarbij belangrijk om te onthouden dat het voor je werknemer gaat om de hoogte van het netto inkomen en veel minder om de hoogte van het bruto inkomen.

Fill out my online form

Gerelateerde Artikelen

Share: